Sud u Srbiji izriče prvu presudu za ratovanje u Siriji

Preporučujemo

Pred Specijalnim sudom u Beogradu bit će izrečena prvostepena presuda sedmorici optuženih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama u Siriji, piše RSE.

Optužnica tereti Abida Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Iznudina Crnovršanina, Ferata Kasumovića, Gorana Pavlovića i Rejhana Plojovića da su u Srbiji i regionu, kao i u Zapadnoj Evropi, prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije u kampove za obuku, a nakon toga na ratište u Siriji.

- -

Prema navodima optužnice, oni su početkom 2013. godine, uspostavili vezu sa organizacijama Islamska država Iraka i Levanta – IDIL i Front Al Nusra, koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava koja ovo suđenje prati od početka, smatra da bi zato bilo veoma važno da presude danas budu i donesene.

“Optuženi su u pritvoru već četiri godine, čime je praktično prekršeno Ustavom zagarantovano pravilo, a to je suđenje u razumnom roku”, ističe Kisić i dodaje da je sud odbijao da se optuženi brane sa slobode iako su branioci to tražili.

“Ima slučajeva i kada se optuženi za ratne zločine u Srebrenici brane sa slobode, pa jeste diskutabilno zašto u ovom slučaju nisu bile obezbjeđene garancije da optuženi neće pobjeći i da će se redovno odazivati na sudska ročište”, rekla je Kisić.

- -

Ona dodaje i da, poređenja radi u BiH slična suđenja traju u prosjeku tri mjeseca, dok je najduži slučaj trajao 10 mjeseci.

Inače, boravak svojih državljana na stranim ratištima, Srbija sankcioniše Krivičnim zakonom koji je u te svrhe izmijenila 2014. godine. Izmjene su podrazumijevale uvođenje dva nova krivična djela – učestvovanje u ratu u stranoj državi i organizovanje učestvovanja u ratu u stranoj državi.

Za prvo, u zavisnosti od toga da li se u ratu učestvuje kao pojedinac ili u sastavu grupe, zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do osam godina, a za organizovanje učestvovanja od dvije do 10 godina.

Dodajmo i da je Viši sud u Beogradu do sada donio 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su učestvovali u ratu u Ukrajini, od kojih je 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužilaštvom.

Protiv četiri učesnika izrečene su zatvorske kazne, dok je ostalima izrečena uslovna kazna, potvrđeno je početkom marta za Radio Slobodna Evropa u Višem sudu u Beogradu.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...