Sudan: Izvršen vojni puč, predsjednik Omar al-Bashir uhapšen

Preporučujemo

Libanska televizija “Majadin” saopštila je, pozivajući se na izvore, da su Oružane snage Sudana odlučile da svrgnu predsednika Bašira sa svih položaja i raspuste vladu, prenio je Sputnjik.

Agencija Rojters je pozivajući se na državnu televiziju prenijela da će sudanska armija uskoro dati važno saopštenje.

Televizija navodi da će vojska saopštiti o stvaranju vojnog savjeta koji će upravljati državom tokom prelaznog perioda. Takođe se dodaje da bi taj period mogao da traje godinu dana.

Sudanski list “Sudan tribjun” izvještava da je u Kartumu održana vanredna sjednica Generalštaba Oružanih snaga zemlje bez učešća predsednika Bašira. Prema pisanju lista, vojska takođe kontroliše državnu televiziju: na televiziji se emituju “vojni marševi”, a vojska obećava da će uskoro dati “važno saopštenje”.

“Sudanska vojska odlučila je da svrgne Omara Bašira sa svih njegovih funkcija, kao i zamenike i pomoćnike i smijeni vladu”, saopštila je televizija.

Prema nekim informacijama, na ulicama Hartuma povećano je prisustvo vojske.

U Sudanu već oko četiri meseca traju narodni protesti koji su počeli sa zahtjevom za snižavanjem cijena hljeba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smjenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina. Za to vrijeme, kako navodi opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povrijeđeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Prošlog vikenda hiljade demonstranata izašlo je na ulice Hartuma i drugih gradova kako bi zahtjevali ostavku predsjednika. demonstranti su došli do zgrade Generalštaba vojske u Kartumu, kako bi pozvali vojsku da “stane na stranu naroda i iznudi ostavku predsjednika”.

U nekim delovima grada počela je razmjena vatre između demonstranata koje su podržali  vojnici i snaga bezbednosti.

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...