Sudan: Komandant general pukovnik Mohamed Hamdan Daqlo pozvao na kraći prelazni period

Preporučujemo

Komandant sudanskih snaga za brzu podršku (RSP) u subotu je usred nemira u Sudanu pozvao na formiranje prelaznog programa na period od tri do šest mjeseci, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju general pukovnik Mohamed Hamdan Daqlo kaže da bi se trebao uspostaviti jasan prelazni program, koji će trajati od tri do šest mjeseci, s ciljem preispitivanja Ustava putem komiteta, koji će uključivati sve sudanske snage.

- -

“Uloga Vojnog savjeta biće da spasi ekonomsku situaciju, obezbijedi osnovne potrebe građana i nadgleda komitet za preradu Ustava”, ističe Daqlo.

Sudanska vojska u četvrtak je, nakon višemjesečnih protesta, svrgnula predsjednika Omara al-Bashara, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

Vojska je također osnovala Vojni savjet koji će upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine.

Daqlo je odbio da se priključi prelaznom savjetu, rekavši da će snage pod njegovom komandom nastaviti raditi na očuvanju jedinstva Sudana pod okriljem oružanih snaga.

- -

“Odlučio sam da se ne priključim Vojnom savjetu dok se ne ispune zahtjevi naroda”, naglasio je Daqlo u subotu.

U petak kasno uvečer ministar odbrane Ahmed Awad Ibn Auf podnio je ostavku na poziciju predsjednika Vojnog savjeta, a umjesto njega je imenovan general pukovnik Abdel Fattah Burhan.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...