Sudan: Komandant general pukovnik Mohamed Hamdan Daqlo pozvao na kraći prelazni period

Preporučujemo

Komandant sudanskih snaga za brzu podršku (RSP) u subotu je usred nemira u Sudanu pozvao na formiranje prelaznog programa na period od tri do šest mjeseci, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju general pukovnik Mohamed Hamdan Daqlo kaže da bi se trebao uspostaviti jasan prelazni program, koji će trajati od tri do šest mjeseci, s ciljem preispitivanja Ustava putem komiteta, koji će uključivati sve sudanske snage.

“Uloga Vojnog savjeta biće da spasi ekonomsku situaciju, obezbijedi osnovne potrebe građana i nadgleda komitet za preradu Ustava”, ističe Daqlo.

Sudanska vojska u četvrtak je, nakon višemjesečnih protesta, svrgnula predsjednika Omara al-Bashara, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

Vojska je također osnovala Vojni savjet koji će upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine.

Daqlo je odbio da se priključi prelaznom savjetu, rekavši da će snage pod njegovom komandom nastaviti raditi na očuvanju jedinstva Sudana pod okriljem oružanih snaga.

“Odlučio sam da se ne priključim Vojnom savjetu dok se ne ispune zahtjevi naroda”, naglasio je Daqlo u subotu.

U petak kasno uvečer ministar odbrane Ahmed Awad Ibn Auf podnio je ostavku na poziciju predsjednika Vojnog savjeta, a umjesto njega je imenovan general pukovnik Abdel Fattah Burhan.

Najnovije

Sjećanje na 3.000 ubijenih u Višegradu: U Drinu spuštene ruže

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Višegrad i udruženja porodica nestalih "Višegrad 92" i "Žena – žrtva rata" danas je...