Sudija Meron se danas sastaje sa Debevcem

Preporučujemo

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) sudija Theodor Meron boravi od 17. do 19. aprila 2018. u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U sklopu posjete Meron će se sastati sa zvaničnicima Suda BiH, uključujući predsjednika Suda Ranka Debeveca, predsjednicu Odjela Suda za ratne zločine sutkinju Minku Kreho, zamjenika predsjednika Suda sudiju Davorina Jukića, te registrara Suda Emiru Hodžić, s kojima će razgovarati o nizu pitanja, uključujući pomoć Mehanizma državnim vlastima u proceusiranju predmeta vezanih za ratne zločine.

- -

Također, sastat će se s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom radi razgovora o osnivanju državnog informativnog centra u Sarajevu koji će omogućiti digitalni pristup elektronskim kopijama svih javnih dokumenata i arhivskog materijala Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Informativni centar, prvi takve vrste u bivšoj Jugoslaviji, bit će zvanično otvoren narednih mjeseci u prostorijama sarajevske Vijećnice.

Meron će 18. i 19. aprila učestvovati u konferenciji “Krivično gonjenje genocida u Bosni i Hercegovini” namijenjenoj studentima s područja bivše Jugoslaviji koju organizuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe iz BiH.

Tokom konferencije, predsjednik će predsjedavati takmičenjem simulacije suđenja za studente i održati predavanje u vezi s Drugostepenom presudom MKSJ-a u predmetu Krstić i drugi i razvojem jurisprudencije o genocidu, prenosi Oslobođenje.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...