Suđenje Bubici i ostalima: Razvojna banka bi zemljište Elektrotehničkog fakulteta platila i 50 miliona KM

Preporučujemo

Razvojna banka Federacije BiH bi zemljište Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu platila 50 miliona maraka jer cijena nije bitna kada se radi o dvije državne institucije, izjavio je bivši direktor banke Ramiz Džaferović tokom svjedočenja na suđenju Nedžadu Bubici i drugima pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Džaferović je kazao da je Razvojna banka, u vrijeme dok je on bio predsjednik, razmatrala kupovinu zemljišta Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

“Da je Elektrotehnički fakultet rekao: ‘Nama treba 20 miliona’, ja bih odobrio. To je državna imovina. Mogao je tražiti 50 miliona. Šta je bitna cijena za banku”, rekao je Džaferović.

On je objasnio da je Mustafa Mujezinović, tadašnji savjetnik u Razvojnoj banci, bio zadužen da pronađe najbolji izbor za novi prostor banke te da je s predstavnicima Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu organizovao nekoliko sastanaka.

“Ja sam pitao koliko novca im treba i oni su rekli ‘dva do tri miliona’”, kazao je Džaferović i dodao da mu nije bilo poznato da fakultet pregovara i s firmom “LAKE”.

Džaferović je rekao da je od Elektrotehničkog fakulteta dobio dokument u kojem obavještava banku o postojanju još jedne ponude za obnavljanje zgrade.

“To je bio ponižavajući akt za instituciju koja je vodila ozbiljne pregovore”, kazao je Džaferović i dodao da je Elektrotehnički fakultet na sebe preuzeo obavezu da riješi problem vlasništva nad zemljištem, ali da je u “lobiranju” pomogao i Mujezinović.

Džaferović je svjedočio na suđenju bivšem kantonalnom ministru obrazovanja Fahrudinu Oručeviću, dekanu Elektrotehničkog fakulteta Narcisu Behliloviću i profesoru Irfanu Turkoviću, uposlenicima Opštine Novo Sarajevo Enesu Begoviću i Lamiji Maglić-Stojić, koji se terete da su – u namjeri da firmi “LAKE”, čiji je vlasnik Nedžad Bubica, pribave imovinsku korist – zaključili ugovor o sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta bez postupka javne nabavke.

Bez naknade, kako se navodi u optužnici, firmu “LAKE” radovi su koštali oko tri miliona maraka, a zauzvrat je Bubici obećano zemljište površine od oko 5.000 metara kvadratnih u vrijednosti od preko sedam miliona maraka, piše Detektor.ba.

Drugi svjedok Zijo Krvavac, vršilac dužnosti direktora Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, svjedočio je o razgovorima s premijerom Kantona Sarajevo u septembru 2012. godine. Krvavac je kazao da je na sastanku predstavljena moguća zgrada hotela “Hilton” na više od 18 spratova i da je razgovarano da li se ova zgrada uklapa u regulacioni plan.

Sastanku su, kako je rekao Krvavac, prisustvovali Oručević, Bubica ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović i predstavnici lanaca hotela “Hilton” iz Beča te drugi. Svjedok je kazao da su ga prisutni na sastanku pitali na koji način se mogu napraviti izmjene regulacionog plana. Krvavac je rekao da je objasnio da Opština Centar Sarajevo može tražiti korekcije plana.

“Na prvom sastanku nije bio red da kažem može li se mijenjati plan ili ne. Ja sam bio sretan da takav hotel dolazi u Sarajevo”, kazao je Krvavac i dodao da se tokom sastanka nije govorilo o prodaji zemljišta u Kotromanićevoj ulici u Sarajevu koje je koristio Elektrotehnički fakultet.

Odgovarajući na pitanja tužioca Seada Kreštalice, Krvavac je kazao kako mu nije poznato da li je tokom sastanka vođen zapisnik, ali da je generalni zaključak sastanka bio “da je to dobra stvar što su pokrenuli Elektrotehnički fakultet i ‘LAKE’”.

Suđenje se nastavlja 27. februara.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...