Suđenje Čauševiću: Susreti sa sa Anesom Sadikovićem

Preporučujemo

Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je optuženog u dva navrata vidio sa Anesom Sadikovićem.

Almir Kadić je rekao da poznaje Čauševića i Ramiza Delalića, dok je Anesa Sadikovića i njegovog oca Kasima upoznao u sarajevskom kafiću “Kiborg”, u kojem je jedno vrijeme radio. Jedne prilike, kako je naveo svjedok, vidio je u kafiću da sjede Delalić, Anes i Kasim Sadiković, a potom im se pridružio i Čaušević.

- -

“Poslije je došao Sedinet Karić i sjeo sa Ramizom kad su njih trojica otišli”, dodao je svjedok i pojasnio da je Sadikovića i Čauševića vidio i da sjede skupa kod Katedrale nakon Delalićeve smrti.

Jedne prilike, istakao je svjedok, u “Kiborg” je došao Sadikovićev otac i Delaliću predao kovertu formata A-4, koji je potom rekao Kadiću da to “odnese Kemalu”.

“Uzeo sam kovertu i odnio je Kemalu, ali mi je on zalupio vrata i rekao: ‘vrati to Ramizu’”, rekao je svjedok te dodao da ne zna šta je u koverti bilo.

Odbrana je prigovorila da je Kadić tri puta ispitan u svojstvu osumnjičenog i da je njegova izjava kao svjedoka samo prepisana, zbog čega je zapisnik nezakonit, piše BIRN.

- -

Tužilac Dubravko Čampara je pojasnio da je u ovom predmetu vođena istraga protiv Kadića nakon čega je donesena naredba o obustavi, a svjedok je tada izjavio da ostaje kod svog ranijeg iskaza.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca te primanje dara i drugih oblika koristi, a Anesa Sadikovića za davanje dara i drugih oblika koristi pri uvozu kamionskih isporuka tekstila.

Sa njima je bio optužen i Sedinet Karić, ali je on ranije osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Drugi svjedok Dženan Sadiković je rekao da je bio u krugu firme “Bosnaexpres” u Matuzićima, ali da tamo nije viđao Čauševića, Karića i Nasera Orića.

Tužilac Čampara je svjedoku predočio dio izjave iz istrage u kojem je naveo da mu je Sadiković rekao da će u krug firme u Matuzićima doći Čaušević, Karić i Naser Orić i da su došli i održali sastanak u kancelariji, ali je svjedok rekao da se ne sjeća da je tako izjavio. Pojasnio je da nakon saslušanja nije pročitao izjavu koju je dao i dodao da je tačno ovo što je ispričao u sudnici.

Nastavak suđenja je 8. marta.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...