Suđenje Dodiku počinje u srijedu, hoće li ga ponovo odgoditi

Preporučujemo

Nakon što je pretprošle sedmice, na zahtjev odbrane Milorada Dodika odgođeno ročište, početak suđenja predsjedniku RS-a i direktoru Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću zakazano je ponovo za srijedu, 6. decembra sa početkom u 13 sati.

Dodik se pojavio pred Sudom Bosne i Hercegovine 16. oktobra i odbio je tada da se izjasni o krivici te je pokušao u svom stilu da od suđenja napravi farsu.

- -

Rekao je da ne razumije ni optužnicu niti o čemu se radi. Odbio je potvrditi lične podatke, ustati pred sutkinjom Jasminom Ćosić Dedović, uz obrazloženje da ga “bole leđa”… Sutkinja je prekinula njegovo izlaganje te konstatovala da negira krivicu.

Isto je konstatovano i za suoptuženog Lukića, koji je kazao da “ne razumije za šta je optužen”.

Nakon što je Sud zakazao početak glavnog pretresa, Dodikov branilac Goran Bubić podnio je zahtjev za odgodu zbog Dodikovih “ranije preuzetih obaveza”, odnosno putovanja u Mađarsku, što je Sud uvažio.

Milorada Dodika i Miloša Lukića optužnica tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

- -

Da li će se ovoga puta održati glavni pretres ili će predsjedniku RS-a ponovo iskrsnuti neke “neodložne obaveze” ostaje da se vidi.

Najnovije

Gradonačelnik Beograda prijeti sukobima ako izgubi vlast: Ići ćemo da se bijemo po ulici

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je Srpska napredna stranka (SNS) spremna da "ne prizna" izbore i da...