- Advertisement -

Suđenje Kemalu Čauševiću: Nagodba nije bila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama

Preporučujemo

Vještak Državnog tužilaštva je na suđenju Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), izjavio da sporazum o vansudskom poravnanju koji je ova institucija postigla sa štamparijom “Glas Srpske – Grafika” nije bio u skladu sa tada važećim Zakonom o javnim nabavkama.

Nijaz Dervišić, vještak ekonomske struke, pojasnio je kako dodjela posla za štampanje poreznih markica podliježe Zakonu o javnim nabavkama i da ova oblast nije izuzeta iz tog zakona.

“U mišljenju sam naveo da je ugovorni organ, protivno Zakonu o javnim nabavkama, potpisao sporazum o poravnanju kojim se UIO obavezuje da isplati ‘Glasu Sprske – Grafici’ 200.000 konvertibilnih maraka”, rekao je vještak i dodao da prethodni oglas nije proveden u skladu sa istim zakonom.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok nije mogao reći da li je postupak okončan, kao i da kod sebe nije imao sve dokumente poput određenih zaključaka i zahtjeva, kao ni pismo uposlenika UIO-a upućeno Pravobranilaštvu BiH koje je dalo pozitivno mišljenje na vansudsku nagodbu.

“Bez tih dokumenata vještak nije mogao dostaviti nalaz. Sve o čemu govori nije bilo predmet vještačenja”, kazao je branilac Krstan Simić.

Bivšeg direktora UIO-a Čauševića optužnica tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Anesa Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila. U jednoj od tačaka optužnice Čaušević se tereti da je prekoračio ovlaštenja i firmi “Glas Srpske” iz Banje Luke pribavio protivpravnu imovinsku korist za vršenje usluga štampanja poreskih markica, čime je oštetio budžet BiH.

Sudsko vijeće je na ovom ročištu prihvatilo prijedlog Tužilaštva za saslušanje novog vještaka ekonomske struke s obzirom na činjenicu da je vještak Abid Hodžić, čiji je nalaz obuhvatila optužnica, pod mjerama zabrane obavljanja službene dužnosti i poslovne aktivnosti koje mu je izrekao sarajevski Kantonalni sud.

Iz tog razloga, kako je prethodno pojasnio tužilac Dubravko Čampara, nalaz je uradio drugi vještak.

Vještak Abid Hodžić je, u predmetu kodnog naziva “Pravda”, optužen s Alijom Delimustafićem i još 37 osoba i sedam firmi koji se terete za organizovani kriminal, zloupotrebe položaja ili ovlasti, povrede zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevaru i pomoć počiniocu nakon izvršenog djela. Nstavak suđenja Čauševiću je 11. oktobra, objavio je BIRN.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bivšem ukrajinskom predsjedniku zabranjen izlazak iz zemlje

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dvaput je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku tijela NATO saveza u...