Suđenje Modriću iz Osijeka prebačeno u Zagreb

Preporučujemo

Kaputenu hrvatske nogometne reprezentacije Luki Modriću sudit će se zbog lažnog svjedočenja na suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću, a u vezi izvlačenja novca iz tog kluba, na zagrebačkom, umjesto na osječkom Općinskom sudu.

Odlučio je to na zahtjev Modrićevih pravnica Vrhovni sud Hrvatske, prihvaćajući njihove argumente da Modrić ima prebivalište u Zagrebu, kao i da spis na nikakav način nije vezan uz Osijek.

- -

“Okolnosti istaknute u prijedlogu doista opravdavaju zaključak da će se ovaj kazneni postupak očito lakše i uz manje troškova provesti pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, negoli pred Općinskim sudom u Osijeku. Ovo tim više, jer se optužnica, osim naprijed navedenih dokaza, uglavnom temelji na dokumentaciji koja je priložena spisu”, stoji u odluci Vrhovnog suda donesenoj sredinom juna, a koja je u srijedu objavljena na internet stranici suda.

Jedna od Modrićevih pravnica, Laura Valković agenciji HINA je kazala da je spis već otišao na Općinski kazneni sud u Zagrebu. Taj sud na jesen treba zakazati sjednicu optužnog vijeća koje optužnicu protiv Modrića može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužilaštvu na doradu.

Tužiteljstvo Modrića tereti da je 13. juna 2017. godine, na Županijskom sudu u Osijeku, na suđenju Mamiću i još trojici svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžavao ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Tužilaštvo tvrdi da je tako govorio iako je znao da to ne odgovara istini, jer je “navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između tih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu”.

- -

Zdravko Mamić nepravomoćno je u junu osuđen na šest i po godina zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna (15,7 milijoa eura) iz kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miliona kuna (1,7 miliona eura).

Uoči izricanja presude na osječkom sudu, Mamić je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu gdje je dobio utočište na temelju činjenice da uz hrvatsko ima i bosanskoheregovačko državljanstvo.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...