Suđenje Sejfoviću: Biciklistu Kemu Bašića usmrtio puščani metak

Preporučujemo

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži iz koje su ukrali blizu 300.000 KM i ubistvo bicikliste Keme Bašića, piše radiosarajevo.ba.

Na današnjem ročištu saslušani su vještaci Hamza Žujo i Dino Osmankadić, te još jedna svjedokinja koja je zatražila da joj se zaštiti identitet.

- -

Vještaci Osmankadić i  Žujo izjašnjavali su se o kalibru zrna koje je usmrtilo Bašića.

Osmankadić je  kazao kako na osnovu provedenog vještačenja ne može tačno reći koje je to zrno usmrtilo Bašića, ali da se može približno može reći da ulazna rana odgovara metku 7,62 mm, odnosno puščanom metku.

Žujo je svojim nalazom potvrdio izlaganje Osmankadića te je pojasnio da je, sudeći prema ulaznom i izlaznom otvoru metka, ubijeni morao biti u pognutom položaju.

Svoj iskaz je dala svjedokinja na okolnosti poznavanja optuženog Gorana Šakote.

- -

Ona je ispričala da je Šakotu koji je radio sa njenim suprugom upoznala godinu prije njegovog hapšenja.

“Jednog dana je došla su žena i muškarac i pitali su mog muža gdje mogu platiti neke račune, a kada im je on objasnio, onda su počeli da ga zapitkuju do kada radi i ko ga smjenjuje te da li tu radi Šakota. Ubrzo je on došao, a oni su ga odveli sa sobom u nekom autu, rekla je svjedokinja.

Nekoliko dana poslije svjedokinja je saznala da je Goran uhapšen.

“Kada je došao na posao nije ličio na sebe. Bio je crn od modrica i vidno je smršao”, kazala je svjedokinja.

Nastavak suđenja Sejfoviću i ostalima planirano je za 31. januar.

Podsjećamo, Amel Sejfović je u zatvoru zbog optužbi za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 5. novembra 2015. godine kada je prilikom pucnjave smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

U optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke,navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović.

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...