Suđenje za ubistvo Damira Hodovića u Sarajevu: Posvađali se zbog 100 maraka

Preporučujemo

Na kraju dokaznog postupka Tužilaštva u predmetu protiv Ismara Halilovića optuženog za ubistvo Damira Hodovića na Alipašinom Polju, u Kantonalnom sudu u Sarajevu tužiteljica Mona Meršnik je u spis dodala i iskaz Fuada Pitića koji je 24. aprila 2017. dao u Tužilaštvu i u kojem je naveo da nije tražio od svog šure da napadne Hodovića.

Dug

Pitić je u iskazu naveo da su se on i Hodović družili sve dok mu Pitić nije posudio 100 KM, koje mu ovaj nije na vrijeme vratio. Pitić je 1. februara 2017. oko 17 sati došao u kafić Coppa D’Oro na Alipašinom Polju u kojem je zatekao Halilovića sa dvojicom prijatelja. Sjeo je za susjedni sto i u tom trenutku ugledao Hodovića kako prolazi pored kafića. Želeći da ga podsjeti na dug, izašao je napolje i rekao Hodoviću da mu vrati 100 KM, jer mu je sestra trudna i mora dobiti neku injekciju koja košta 100 KM. Nakon što mu se Pitić unio u lice, Hodović ga je odgurnuo i posegao rukom u torbicu. Znajući da Hodović sa sobom nosi nož, Pitić se prepao i izvukao pištolj te mu pucao prema nogama i promašio. Kad mu je Hodović doviknuo: “Ovo ti nije trebalo”, primijetio je šuru kako istrčava iz kafića, progoni Hodovića i nožem ga udara u leđa.

Potom se sklonio u kafić Vanila sky, gdje su kasnije došli Mirela Batuša i Vedad Višnjić. A onda se, kako je rekao, riješio pištolja i telefonske kartice iz mobitela.

“Kajem se što sam učestvovao u ovom događaju i doprinio smrti mladića. Žao mi je što je Ismar napao Hodovića, jer to od njega nisam tražio, niti bih”, rekao je Pitić u izjavi u Tužilaštvu.

Na ovom ročištu pregledani su snimci videonadzora s objekta Osiguranja Euroherc. Na jednom od snimaka se vidjelo kako Hodović trči i pada licem ka zemlji, pokušava ustati i ponovo pada na leđa, te trza rukom pokušavajući mobitelom nekoga nazvati.

​Dokazi

Tužiteljica je potom u spis uložila naredbe i policijske službene zabilješke vezane za ovaj događaj. Advokat Senad Bilić uložio je prigovor zakonitosti na naredbu o deponovanju oduzetih predmeta od Pitića, Halilovića, Nihada Titorića, Vedada Huremovića i mobitela oduzetog od Selme Vražalice. Naredbu je uložila tužiteljica kao jedan od dokaza koji potkrepljuju optužnicu.

Bilić je dodao da će na narednom ročištu koje će se održati 8. oktobra odlučiti koje će svjedoke i dokaze predočiti Sudskom vijeću.

(Oslobođenje)

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...