- Advertisement -

Suljagić: Čović je najveći neprijatelj ove države nakon Karadžića

Preporučujemo

SDP BIH je ponudio, a DF i Građanski savez će najvjerovatnije prihvatiti dokument o zajedničkom nastupu na izborima, koji podrazumijeva principe zajedničkog djelovanja. Ovo su sinoć u emisiji “Pošteno” urednice Duške Jurišić na FTV potvrdili Nermin Nikšić, Željko Komšić i Emir Suljagić, piše SB.

Također, otkrili su da je formiran zajednički Savjet tri stranke, koji će imati savjetodavnu ulogu u budućim procesima, a kojeg čine iskusni i ozbiljni ljudi.

Lider SDP-a otkrio je i kako su u toku razgovori sa Bogićem Bogićevićem o mogućnosti da bude nosilac liste za državni Parlament.

Komšić odgovorio kardinalu Puljiću

Komšić je tokom emisije odgovorio i na izjavu kardinala Vinka Puljića, koji je ustvrdio da Komšić nije zakonit Hrvat.

– Kardinal je rekao da ja nisam zakonit Hrvat. Zadnji put kada se to ocjenjivalo bilo je u rasističkoj Njemačkoj, rekao je Komšić i dodao da je on Hrvat te da je kao takav dva puta bio izabran u Predsjedništvo BIH.

Na direktno pitanje je li kršten, Komšić je odgovorio:

– Jesam, 15. februara 1964. godine u crkvi Svetog Ante.

O zajedničkom nastupu

“Građani trebaju znati da je sadašnji ustavni poredak odnosno Dejtonski mirovni sporazum mrtav i na izborima se biraju oni koji će zemlju voditi poslije izbora, i ja sam zato ovdje večeras sa svojim starim drugovima prema kojima nisam izgubio poštovanje na ličnom nivou”, rekao je Suljagić.

Suljagić je govoreći o kandidaturi Željka Komšića kazao da je u ovome trenutku najvažnije da Dragan Čović ne bude član Predsjedništva nakon izbora, jer je Dragan Čović najveći neprijatelj ove države nakon Radovana Karadžića, odnosno atomski dinamit u temeljima države, te da Čović i Dodik nakon izbora spremaju napad na institucije države.

Komšić je istakao da je važno ko će biti članovi Predsjedništva jer oni odlučuju između ostalog i o tome ko će komandovati Oružanim snaga, ko će biti ambasadori, ko će nas predstavljati u Washingtonu, i sa kakvom ideologijom, i to nisu reda radi funkcije.

– Ono što je problem jeste beznađe, ljudi su bez nade, a to je veći problem od straha koji zna biti motivirajući, jer kad ostavite ljude bez nade oni se predaju, i to je ono što me najviše brine. Ali ja mislim da se možemo boriti i da nikada nećemo izdati i pristati na pritiske sa bilo koje strane da oni dolazili”, kazao je Komšić.

Nikšić je dodao je da važno pobijediti Čovića i HDZ ali i SDA da ni oni nemaju člana Predsjedništva, i još je važnije njih pobijediti u parlamentima.

Naveo je da Denis Bećirović ima najbolje izglede da bude kanidat SDP-a za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, ali i dodao da ne isključuje još uvijek mogućnost da ljevica ide samo sa jednim kandidatom za člana Predsjedništva. Dodao je da u RS-u SDP neće imati kandidata za Predsjedništvo.

Nikšić je kazao je da je potpuno opredijeljen za vid dogovora koji bi podrazumijevao jednu listu.

“To moramo dogovoriti, ali važno je da razgovaramo i da smo spremni za zajednički nastup na bilo kojoj osnovi koja će dovesti da imamo dovoljan broj glasova, ali neka stvari moramo odvagati. Moguće je da ćemo za Dom naroda imati kvalitetniji multinacionalni sastav”, rekao je Nikšić..

O listićima CIK-a

Govoreći o izbornim prevarama i špekulacijama u vezi izbornog materijala CIK-a, Komšić je kazao da je to sigurno posao za Tužilaštvo i SIPA-u, jer priča ima nevjerovatne razmjere, jer je pored svega upitna i gramaža glasačkog listića, pri čemu se svaki osmi glas može ukrasti.

Predsjednik SDP-a dodao je da ako se navodi medija pokažu tačnim da je onda vrijeme da se pokrene postupak smjene Centralne izborne komisije i pristupi formiranju nove koja će garantovati održavanje fer i poštenih izbora. Podsjetio je da su usvojene tehničke izmjene Izbornog zakona koje je predložio SDP, a koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića, te da se zbog toga blokira nastavak sjednice Doma naroda, i vrlo je jasno, naveo je Nikšić, da SNSD i HDZ žele blokirati primjenu tog zakona.

Predsjednik Političkog savjeta GS-a dodao je da se mora podnijeti krivična prijava protiv predsjednice CIK-a i članova, jer CIK sve više liči na seosku zadrugu gdje se usmenim putem referiše.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Pogledajte kako je Konaković u delirijumu napadao SDP i SBB za izdaju države i crtanje podjela na maramicama u Beogradu (VIDEO)

Jučer je službeno priopćeno da će Denis Bećirović biti kandidat sedam stranaka za poziciju člana Predsjedništva BiH. Iza Bećirevićeve...