Suljagić: Likvidiran je ustaša iz Srebrenice, likvidirano pet balija, to je vojska koju Dodik želi da obnovi

preporučujemo

Direktor Memorijalno centra Srebrenica Emir Suljagić objavio je dokument iz avgusta 1995. godine koji je Rajko Kušić, optuženik za ratne zločine, tada komandant Rogatičke brigade uputio komandi Drinskog korpusa.

U redovnom borbenom izvještaju Kušić obavještava komandu Drinskog korpusa “da je 7. avgusta 1995. godine u popodnevnim časovima u kanjonu rijeke Prače likvidirano pet preostalih balija poslije pada Žepe”.

– Grupa je bila samostalna i putovala je 10 dana. Istog dana u neposrednoj blizini Luke likvidiran je ustaša rodom iz Srebrenice, bez oružja – napisao je Kušić.

– “Likvidiran je ustaša iz Srebrenice…”, “Likvidirano je pet balija…” To je “vojska” koju SNSD Dodik želi da obnovi . prokomentirao je na Twitteru Suljagić.

Kušić je optužen da je tokom rata u Bosni i Hercegovini naredio napade na civile nesrpske nacionalnosti u regionu Rogatice. On je u martu ove godine negirao krivicu pred Višim sudom u Beogradu. U optužnici se navodi da je učestvovao u više od 150 ubistava u općini Rogatica od maja 1992. do kraja jula 1995. godine.

Pročitajte:  Historija ima nezgodan običaj da se obije o glavu onima koji je ne uče

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...