Suljagić: Suočavanje s istinskim užasom Bosne i priznavanje svoje uloge, Vučiću bi prouzročilo ontološku bol i krizu

Preporučujemo

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić komentirao je brojne izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Suljagić je Vučićevu retoriku nazvao sramotnom i zapaljivom.

- -

“Sramotna je i zapaljiva retorika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u vezi s najavljenim proglašenjem 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na Srebrenicu od strane Generalne skupštine UN-a. Njegove izjave, prožete ekstremističkim nacionalističkim i islamofobičnim prizvukom, odražavaju odbijanje da priznaju težinu zločina počinjenih tokom rata u Bosni”, naveo je Suljagić.

Dalje je naveo da Vučićev pristup potkopava napore da se oda počast žrtvama genocida u Srebrenici, a što je još gore – odražava opasan narativ koji umanjuje ulogu Srbije u ratu.

“Štoviše, Vučić radi po nalogu Rusije i Vladimira Putina, dodatno komplicirajući geopolitički region. Ovo usklađivanje sa stavom Rusije pokazuje problematično savezništvo. Ponavljajući ruske perspektive, Vučićeva retorika služi jačanju revizionističke historije, izbjegavanju odgovornosti i raspirivanju daljnjih podjela i neprijateljstva”, ističe Suljagić.

Direktor MC Srebrenica potom je objasnio šta bi ustvari za Vučića značilo suočavanje sa istinom.

- -

“Uz to, suočavanje s istinskim užasom Bosne i priznavanje svoje uloge u njoj, Vučiću bi prouzročilo ontološku bol i krizu, dovodeći u pitanje njegov identitet i politički narativ.

Priznavanje punog razmjera genocida u Srebrenici natjeralo bi ga na duboko razračunavanje s neugodnim istinama o historiji Srbije i vlastitoj ulozi u njoj, ugrožavajući temelje njegove nacionalističke ideologije. Ova egzistencijalna borba dodatno potiče njegovo otvoreno neprijateljstvo prema svim naporima da se komemorira žrtve i traži pravda”, zaključio je Vučić.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...