Suljagić: Zašto šute u Sarajevu, nakon Dodikovih prijetnji

preporučujemo

– Nije moje da ovo pišem, ali ljudi koji donose odluke u Sarajevu, imaju legitimitet i zakonitost izabranih predstavnika i položili su zakletvu da čuvaju Ustav imaju poslije jučerašnjih prijetnji napadom na Oružane snage Bosne i Hercegovine  obavezu da sjednu i otvoreno i javno razmotre korake u odbranii zemlje i naroda – napisao je Emir Suljagić na Twitteru.

Niko nema pravo da se zavarava da će se paravojne formacije zaustaviti na lokacijama OSBiH, upozorio je dalje.

– Zakonski osnov, institucije i ljudski resursi da se tome stane u kraj postoje.

Ako međunarodna zajednica ne želi da se miješa, a ne želi, vrlo je bitno da se zna ko će, s kojim ustavnim i zakonskim osnovom to da uradi.

Svi, kolokvijalno kazano, pečati su u Sarajevu.

Država BiH, čak i poslije čina otvorene oružane pobune, jedina ima pravnu ličnost u međunarodnim odnosima i načine da se zaštiti.

Ali, svi koji misle dase nasilni secesionizam može pripitomiti i urazumiti – naročito ambasadori zemalja EU koji su jučer navrat-nanos otrčali u Lukavicu – treba da znaju da je ovo egzistencijalna stvar i pitanje i da niko neće tražiti njihovu dozvolu da onemogući, recimo, granatiranje Sarajeva.

Dakle, ako Milorad Dodik na istom mjestu i sa istog mjesta sa kojeg je ubijeno 10.000 građana Sarajeva ponovi prijetnju nasiljem, onda zaista ne znam šta se snebivamo i koje ambasadore čekamo i da urade šta?

Neće oni braniti našu djecu. To je naš posao – istakao je Suljagić.

Pročitajte:  Politico: Gledamo li kraj Dejtonskog mirovnog sporazuma

Najnovije

Skupština KS: Klub SDA traži ostavku dr. Benjamina Bejtovića

Na današnjem nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici raspravljaju o Informaciji Ministarstva zdravstva KS o smrti djevojčice Džene Gadžun...