Suljkanović: Iza odluke o jedinstvenom Nastavnom planu i programu RS i Srbije stoji nacionalistička logika sukoba i podjela

Preporučujemo

Enes Suljkanović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, smatra da su najave o provođenju jedinstvenog Nastavnog plana i programa na teritoriji RS i Srbije, pod izgovorom zaštite prava i identiteta, nastavak nacionalističkih politika kojim se stvaraju sukobi, podjele i produbljuju segregacijske politike.

“Na ovaj način vlast Milorada Dodika pokazuje da su priče o pravima ljudi laž kojom se koristi da uskrati prava drugih ljudi. Nacionalna grupa predmeta idealan je alat kojim Dodik nastavlja svoju antidržavnu politiku, a u trenutku kada su mu se u antidržavnim politikama pridružile i dvije sestrinske nacionalističke stranke u BiH, taj posao mu je olakšan.

Na terenu je situacija znatno drugačija, škole zjape prazne, roditelji jedva školuju djecu, a Dodik ih želi ubijediti da sveopšte siromaštvo zamijene nacionalističkom euforijom i zaborave da ministar Dane Malešević kupuje luksuzne automobile.

Vlast u manjem bh. entitetu i može samo opstati na logici podjela, sve dok ne dođe do socijalnog bunta i suočavanja sa poražavajućim standardom građana.

Zanimljivo je da vlast u ovom entitetu ne dozvoljava djeci povratnika da uče bosanski i hrvatski jezik, dok, u isto vrijeme, nije problem da djeca uče po nastavnim programima drugih država.

SDP se od početka zalagao da se djeci povratnika omogući da uče maternji jezik i to ćemo i dalje nastaviti. Mi želimo svima omogućiti iste uslove, od prava na jezik, do materijalnih uslova u školama. Ako djeca iz RS mogu učiti o historiji Srbije, ne vidim nijedan razlog da djeca povratnika ne uče svoj maternji jezik i historiju svoje države – BiH“, navodi Suljkanović.

Najnovije

Šef UN-a razočaran nakon propalog poziva na primirje u Gazi, ogorčen na Vijeće sigurnosti

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid...