Superkrvavi plavi Mjesec uskoro na nebu prvi put nakon 36 godina

Preporučujemo

Rijedak astronomski događaj – “superkrvavi plavi Mjesec” – moći će se nakon 36 godina vidjeti s nekih dijelova Zemlje za dva dana.

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave:supermjesec, plavi Mjesec i potpunu pomrčinu Mjeseca.

Nažalost, Europa nije među mjestima s kojih će ovaj rijedak događaj biti vidljiv. U njemu će moći uživati u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.

“To je rijetki astronomski triplet”, rekao je Kelly Beatty, urednik časopisa Sky and Telescope, prenosi radiosarajevo.ba.

Plavi Mjesec je drugi puni mjesec u jednom kalendarskom. Pojava se tipično javlja svake dvije godine i osam mjeseci. Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj točki, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji. Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji s istodobnom pomrčinom Mjeseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomrčine Mjesec će kliznuti u Zemljinu sjenu i bijeli disk postupno pretvoriti u narančasti ili crveni. Tako će ‘plavi’ Mjesec postati ‘krvav’. Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajat će sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD-a i Kanade bit će vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uvečer, kad Mjesec izlazi.

Suprotno od pomrčine Sunca, Mjesečeva se može sigurno promatrati golim okom.

“Bilo je mnogih supermjeseca i pomrčina Mjeseca, ali rijetko je da se to dogodi za Plava mjeseca”, kaže profesor fizike i astronomije na univerzitetu Daytona Beachu.

“Poravnanje tih triju ciklusa, to je čudo koje treba pogledati”, rekao je.

To se posljednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada bilo vidljivo u Europi, Africi i zapadnoj Aziji.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...