Suša pravi probleme poljoprivredi u BiH: Ugrožena proizvodnja, povećat će se uvoz nekvalitetne hrane

preporučujemo

Paklena vrućina i suša u Bosni i Hercegovini imat će negativne posljedice na poljoprivrednu proizvodnju u Bosni i Hercegovini.

– Sada je na udaru pšenica. Procjene su da će prinos u BiH biti umanjen za najmanje 30 posto. I ječam je pretrpio ovaj tako da kažem toplotni udar i neće biti očekivanog kvaliteta – kaže Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH i predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

I druge poljoprivredne kulture su na udaru.

– Kukuruz može izdržati pod ovakvim vremenskim uvjetima sedam dana, najviše deset. Ne bude li kiše, skoro ništa nećemo imati od njega. Imamo problem i sa šljivom – ističe Bakajlić.

Uoči sjetve očekivali su da urod ove godine bude rekordan. No, tim planovima ispriječila se snaga prirode.

– Nadali smo se najboljem, a sada živimo i radimo u Semberiji, kao najvećoj žitnici u BiH, u neizvjesnosti. Nikada nismo imali skuplju sjetvu, jer je pandemija koronavirusa utjecala na poskupljenje sjemena, đubriva i svega onoga što je neophodno za sjetvu – naglašava Bakajlić.

Naš sagovornik smatra da bi ova suša mogla najesen imati dvostruke negativne posljedice za stanovništvo u BiH.

– Osim što je za očekivati da dođe do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, BiH će se suočiti s još jednim problemom. U nedostatku domaće, zdrave hrane doći će do povećanja uvoza. Naši građani trebaju da znaju da su uvozni proizvodi znatno nižeg kvaliteta, nama stiže otpad iz inostranstva – poručuje Bakajlić.

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...