Susret zvaničnika Turske, Rusije i Irana prije razgovora o Siriji

preporučujemo

Zvaničnici iz Turske, Rusije i Irana održali su u ponedjeljak u Sočiju u Rusiji tehničke pregovore, prije početka 10. runde mirovnih pregovora o Siriji u Astani, Kazahstanu, zakazanim za 31. juli, javlja Anadolu Agency (AA).

Pregovori u Astani će se baviti najnovijom situacijom u deeskalacijskim zonama u Idlibu, povratku izbjeglica, oslobađanju zatvorenika i formiranju odbora koji će preurediti ustav Sirije.

Zvaničnici UN-a i Jordan učestvuju u tehničkim pregovorima u ponedjeljak kao posmatrači dok su Sjedinjene Američke Države ponovo odlučile da ne pošalju predstavnika.

Glavnu sirijsku opozicionu grupu predstavlja Ahmed Tuma, bivši premijer sirijske privremene vlade, a režim predstavlja Bashar Jaafari, stalni predstavnik režima u UN-u.

Tokom devetog sastanka u Astani održanom od 14. do 15. maja, sve strane su se složile o održavanju zona deeskalacije i prekidu vatre.

Međutim, Asadove snage i njegovi saveznici preuzeli su kontrolu nad deeskalacijskim zonama u regionu Homsa, Darai i Quneitri nakon žestoke ofanzive.Prošle sedmice, režim je započeo vojnu ofanzivu na jugozapadu Idliba u pokušaju napada na sjeverno-zapadni turkmenski planinski regiji, koji se nalazi u deeskalacijskoj zoni.

Na sljedećem sastanku u Astani Idlib će biti glavno pitanje. Od turske delegacije se očekuje da istakne značaj održavanja prekida vatre u regionu.

Od Rusija se po prvi put očekuje da pokrene pitanje povratka izbjeglica i raseljenih lica tokom sastanka.

Ruski zvaničnici su nedavno posjetili Tursku, Jordan i Liban, gdje dominiraju većinske sirijske izbjeglice.

Očekuje se da će specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura sastati s turskim, ruskim i iranskim zvaničnicima kako bi razgovarali o formiranju ustavnog odbora.

Režim i opozicija su Misturi dostavili spisak od 50 kandidata, koji će ih zastupati u ustavnom odboru.

Najnovije

Sarajevski aerodrom želi privući kompaniju Emirates

Sarajevski aerodrom se nada da će privući jednu od najvećih svjetskih aviokompanija, Emirates, da pokrene letove za Bosnu i...