Sutra novo okupljanje radnika Željezare Zenica jer obećana sredstva Vlade nisu na računu

Preporučujemo

Novo okupljanja bivših radnika Željezare Zenica u stečaju u zgradi Direkcije najavljeno je za sutra od 9 do 10 sati, potvrdio je Avdija Halilović, predsjednik bivšeg Sindikata ŽZ.

Prošle srijede, nakon što su ih predstavnici Sindikalnog odbora Željezare na čelu sa Avdijom Halilovićem informisali o odluci Vlade FBiH o odobravanju 3.483.654 KM za isplatu 12 zaostalih plata i otpremnina od oko 3.000 KM po radniku (za 346 radnika), sada već bivši radnici i sindikalisti ŽZ su najavili “kontrolna” okupljanja sve dok obećana sredstva “ne legnu” na račune radnika.

- -

Također se nadaju što skorijem uvezivanju radnog staža te “spašavanju” odnosno reanimaciji makar minimalnog broja radnih mjesta. Sredstva za uvezivanja radnog staža trebala bi se obezbijediti od imovine ŽZ koja će biti prodata. Prema, zasad, nezvaničnim podacima, oko 13 miliona KM koji bi se trebali obezbijediti iz stečajne mase je potrebno za uvezivanje staža 400 bivših radnika. Stečajni upravnik Mirza Jarić prošle sedmice potpisao 350 rješenja o otkazima radnicima Željezare Zenica u stečaju. Veliki dio njih je završio na Birou a dio iščekuje ostvarivanje prava na mirovinu.

– Ona potraživanja koja smo dogovorili sa federalnom Vladom još čekamo. Nisu nam još prebačena sredstva za plaće i otpremnine. Ljudi se već prijavljuju na Biro, dobijaju otkaze. Mi se nadamo da nećemo biti prevareni ovaj put. Znači da ćemo sredstva koja su obećana i dobiti i da ćemo biti s te strane zbrinuti, kaže bivši sindikalni lider željezaraca Avdija Halilović.

Minulih dana bivši željezarski sindikalci imali su sastanak i sa stečajnim upravnikom, pojašnjava Halilović i dodaje: “Sa stečajnim upravnikom smo dogovarali kako da što prije iz te imovine što ima namirimo i uplatimo staž, bar onim ljudima koji su spremni za penziju. Oko 130 naših kolegica i kolega bi trebalo da do kraja aprila bude spremno za penzije. Ali ne mogu dok se staž ne uveže.”

Za 4. april najavljeno je izvještajno-ispitno ročište. U ovom trenutku staž nije riješen za blizu 400 ljudi, piše Oslobođenje.

- -

– Trenutno smo akcenat stavili na plaće i otpremnine. Kad to dobijemo, onda ćemo se malo više posvetiti uvezivanju staža i sa stečajnim upravnikom malo češće da sjedamo na tu temu. Spremni smo popuniti kapacitete za dio Željezare koji može da radi – restoran, hala, građevinska operativa. Neka uzmu omladinu sa biroa, završava Halilović.

Mirza Jarić, stečajni upravnik ŽZ pojašnjava:

– Ja sam se založio da se pokrenu neki kapaciteti koji su nam “pod rukom” i koje možemo jednostavno i bez nekih većih ulaganja i kadrovskih ulaganja pokrenuti. To su prije svega restoran, zatim i skelari, bravari. Takođe ima redovno iznajmljivanje u zakup prostorija Željezare, tako da ima aktivnosti koje su u toku.

Prema Jarićevim riječima tek na ispitnom ročištu će se znati ko koliko potražuje, koliko ukupno Željezara duguje, a na izvještajnom će povjerioci odlučiti način unovčenja imovine i namirenja, dinamiku i sve ostalo. Izabraće odbor povjerilaca koji će to kasnije operativno preuzeti. Međutim, ni poslije tog ročišta, dakle, neće se odmah početi sa uvezivanjem staža jer njihova potraživanja (radnička,op.a) su u istom rangu sa potraživanjima ostalih povjerilaca, tako da se, nažalost, ne može radnicima nešto isplatiti u cjelosti a ostale “preskočiti”. Proporcionalno svakom povjeriocu će se odvajati po njegovom redu isplate ono što mu pripada.

Stečajni upravnik prokomentarisao je i najavljeno okupljanje radnika:

– Ako je razlog njihovog okupljanja to što još nije isplaćen iznos koji je Vlada odobrila, nemaju razloga za zabrinutost. Razvojna banka ima tu odluku, međutim ne može postupiti jer je u jednom članu načinjena slučajna pogreška koja ne dozvoljava da se postupi po toj odluci. Zato je u ponedjeljak Razvojna banka vratila to Vladi FBiH na ispravku, treba dan-dva da se to ispravi. Čim njima dođe odgovarajuća odluka, oni će postupiti po njoj, dakle platiće Željezari a Željezara svim radnicima prema spiskovima, tvrdi Jarić.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...