Sutra počinje suđenje danskom manijaku koji je silovao i raskomadao novinarku: Tamo neće biti mira dok ja postojim

Preporučujemo

Sutra u Kopenhagenu počinje suđenje Peteru Madsenu, danskom samoukom inženjeru optuženom za gnusno ubojstvo švedske novinarke Kim Wall.

Na suđenju bi se trebalo utvrditi šta se tačno dogodilo na Madsenovoj podmornici 10. avgusta i rasvijetliti osobine čovjeka sposobna počiniti tako mučan zločin.

- -

Peter Madsen (47) bio je dobro poznat u Danskoj i prije hapšenja. Znali su ga kao izumitelja koji sanjari o istraživanju nepoznatih svjetova. Izgradio je svoju podmornicu i planirao privatno putovanje u svemir.  Sada je suočen s mogućom doživotnom kaznom zatvora za ubojstvo s predumišljajem, oskvrnuće  i seksualni napad na Wall, koja mu je pravila društvo na podmornici pišući o njemu članak za novine.  T

Tužioci tvrde da se radi o ‘kontrol freeku’ koji je maštao o zlostavljanju, ubijanju i komadanju žene, piše index.hr.

Vjeruju da je Madsen svezao svoju žrtvu prije nego što ju je pretukao, nekoliko puta izbo nožem u području genitalija i naposljetku usmrtio. Zatim joj je raskomadao tijelo, a dijelove, glavu, ruke, noge i torzo, stavio u zasebne vrećice koje je opterećene utezima bacio na dno zaljeva blizu Kopenhagena.

Tužioci smatraju da je sve isplanirao unaprijed jer je pilu, nož, plastične vezice i utege ponio sa sobom na podmornicu. Uvjereni su i da je gledao fetišističke filmove u kojima su žene zlostavljane, dekapitirane i žive spaljene.

- -

Istražioci su takve filmove pronašli u njegovom kompjuteru.  Madsen tvrdi da filmovi nisu njegovi i poriče da je namjerno ubio Wall. Svoju verziju priče nekoliko je puta mijenjao, ali jeuporan u tome da je novinarka umrla nesretnim slučajem, udarivši snažno glavom u neki željezni dio podmornice pri naglom pokretu. Tvrdi da se tada uspaničario, raskomadao joj dijelove tijela i bacio ih preko palube.

Teško djetinjstvo sa ocem

Peter Langkjaer Madsen odrastao je u gradiću Saebyju, 100 km zapadno od Kopenhagena. Roditelji su mu se razveli kad mu je bilo šest, a Madsen je nastavio živjeti s ocem, kojeg je opisao kao autoritarnog i nasilnog.

“Kada razmišljam o svom ocu, razmišljam o tome kako su se morala osjećati njemačka djeca s očevima zapovjednicima logora”, rekao je Madsen u biografiji koju je 2014. objavio novinar Thomas Djursing.

S 15 godina osnovao je prvu kompaniju kako bi mogao kupovati dijelove za gradnju rakete.  Studirao je inženjerstvo, ali je odustao kada je mislio da je naučio dovoljno o gradnji podmornica i raketa.

“Moja je strast pronalazak načina za putovanje u nepoznate svjetove”, rekao je jednom.

Nekoliko godina poslije uspješno je lansirao raketu s plutajuće platforme u Baltičkom moru.  Madsen je navodno imao otvoren brak.

Njegov polubrat Benny Langkjaer Egeso rekao je prošle godine da je Madsen “jako čudan, ali i vrlo otvoren i drag”.

Neki drugi ga, međutim, opisuju mnogo lošije, kao neuravnoteženu osobu s naglim promjenama raspoloženja i poremećajem osobnosti.

“Sukobi ga prate cijeli život. Teško se slagao s drugim ljudima, ima velike ambicije, a sve želi napraviti po svom”, tvrdi Djursing.

Njegovo partnerstvo u razvoju raketa s bivšim dizajnerom NASA-e Kristianom von Bengtsonom raspalo se 2014. godine.

“Svjestan sam da je moj temperament kriv za Kristianov odlazak. Žao mi je zbog toga”, priznao je tada. Posvađao se i s 25 volontera koji su mu pomogli u izgradnji Nautilusa.

“Prokletstvo je na Nautilusu”, napisao je tada svojim građanima.

“A to prokletstvo sam ja. Tamo neće biti mira dokle god postojim”, dodao je proročanski.

Najnovije

Ukrajinci gube sve više zapadnih tenkova, a nedostatak artiljerije ih tjera da se bore iz blizine

Boreći se za zaustavljanje ruskog napredovanja zapadno od ruševina Avdivke u istočnoj Ukrajini, 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske izgubila...