Sutra počinju „Dani Nedžada Ibrišimovića“

preporučujemo

Otvorenjem izložbe skulptura i minijatura Nedžada Ibrišimovića i izvođenjem predstave Kuća bez vrata započet će „Dani Nedžada Ibrišimovića“, koji će trajati od 17. do 27. novembra 2021. godine u Bosanskom kulturnom centru.

Ulaz je slobodan, a besplatne ulaznice za predstavu mogu se preuzeti na portirnici BKC-a. Program koji će kroz nekoliko događaja obilježiti desetu godišnjicu od smrti ovog velikana bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i umjetnosti bit će svečano otvoren u srijedu, 17. novembra, u 19.00 sati u Galeriji BKC-a izložbom koju čine Ibrišimovićevi crteži, skulpture te njegove knjige u raznim izdanjima.

Isti dan, u 19.30 sati, u Velikoj dvorani bit će izvedena i predstava Kuća bez vrata, koja je nastala po motivima Ibrišimovićevih književnih djela. Dramaturgiju i režiju predstave potpisuje bosanskohercegovački režiser i pisac Gradimir Gojer, a mladu glumačku postavu u čine: Damir Mahmutović, Faruk Uščuplić, Alisa Brkić, Damir Altumbabić i Samina Mujkanović.

U sklopu „Dana Nedžada Ibrišimovića“, 27. novembra bit će održana i književna večer posvećeno djelu ovog značajnog pisca u okviru kojeg će biti održana projekcija posljednjeg intervjua s Ibrišimovićem sa kojim je razgovarao Dževdet Tuzlić.

Riječ je o programima koji su nedavno održani u JU BKC Tuzla i sa kojima će se ova ustanova u novembru predstaviti publici u Sarajevu. Ova teatarska, likovna i književna gostovanja predstavljaju prvi zajednički projekt u sklopu Sporazuma o saradnji koji su nedavno potpisali direktori javnih ustanova BKC KS i BKC Tuzla. Na taj način će kompletan program „Dani Nedžada Ibrišimovića“ (predstava Kuća bez vrata, izložba skulptura i književna večer posvećeni velikom umjetniku) nakon Tuzle biti premijerno izveden i u Sarajevu.

Inspiracija za predstavu Kuća bez vrata proizlazi iz bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovićeve proze, poezije, ali i tekstovi pjesnika Rumija.

Predstava je kreirana na iskustvima dvije vrste teatra: poetskog i teatra apsurda. U predstavi dominira specifična vizija egzistencializma i specifične zapitanosti pred tajnama čovjekovog života.

Đakometijevski intonirana scenografija Harija Ejubovića svojim pristupom oslobađa prostor u prvom planu za snažnu glumačku ekspresiju, a sama scenografija je umjetnički akt unutar ove predstave. Scenograf je Hari Ejubović, svjetlo je radio Husein Ahmetašević, a ton Muharem Ibišević i Ejub Junuzović. Producent na projektu je Hazim Mujčinović.

O Nedžadu Ibrišimoviću

Autor je više od 20 štampanih izdanja i radio drama, a od
Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. Pohađao je Srednju školu za primijenjene umjetnosti u Sarajevu, Odsjek vajarstvo, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. godine. Bio je pripovjedač, romansijer, dramski pisac, pjesnik, esejista, publicista i vajar. Prevođen je na turski, engleski, češki, albanski, španski, arapski, francuski, njemački i italijanski jezik. Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”. Autor je više od 20 štampanih izdanja i radio drama, a od 1982. do 2000. godine imao je deset samostalnih izložbi. Nakon izlaska iz štampe remek-djela “Vječnik” (2005.), koji je obilježio njegovu književnu karijeru, Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu.
Bio je predsjednik Društva pisaca BiH, član Udruženja likovnih umjetnika BiH, redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Umro je 15. septembra 2011. godine u Sarajevu u 71. godini života.

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...