Sutra vanredno zasjedanje Skupštine Kosova o angažovanju Thacija u dijalogu sa Srbijom

Preporučujemo

Poslanici Skupštine Kosova sutra će na vanrednoj sjednici održati parlamentarnu debatu u vezi s angažovanjem predsjednika Kosova u uključivanju “razmjene teritorija” ili “korigovanja granica” u dijalog između Kosova i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Termin održavanja vanredne sjednice odredilo je Predsjedništvo Skupštine na zahtjev opozicije, koja je tražila da se debata održi u utorak, 4. septembra, prije učešća predsjednika Kosova Hashima Thacija na još jednom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, koji je visoka predstavnica  za vanjsku politiku EU Federika Mogerini kao posrednik zakazala za četvrtak, 7. septembra.

“Sutra ćemo održati vanrednu sjednicu, političke komentare imat ćemo sutra na sjednici”, kratko je izjavio predsjednik Skupštine Kadri Veseli, nakon sastanka Predsjedništva Skupštine.

Dok je šef poslaničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti izrazio očekivanje da će rezoluciju koju predloži opozicija podržati svi poslanici.

“To je dobar stav koji se šalje našim međunarodnim prijateljima koji su nam pomogli do ove tačke, da se volja građana Kosova izrazi kroz poslanike, njihove predstavnike u Skupštini Kosova i iznad svega to je jasan signal za predsjednika da on mora stati sa svojim antiustavnim djelovanjem”, kazao je on.

Hoti je istakao da na osnovu izjava u javnosti opozicija ima podršku dva člana vladajuće koalicije Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, te je pozvao i vladajuću Demokratsku partiju Kosova da im se pridruži.

Istovremeno, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Dardan Sejdiu izjavio je da je problematično to što predsjednik zemlje izvan svojih ovlašćenja nastavlja “avanturu organizovanja Republike Kosovo i što se to dešava van Skupštine, iako je Kosovo parlamentarna Republika”.

“Vjerujem da će Rezolucija koja će biti sutra predstavljena imati dovoljan broj glasova da prođe i jako je važno da se Skupštini vrati dijalog. Vjerujem da je ovo jedan dobar korak naprijed, ali isto tako vjerujem da ćemo kao opozicija preduzeti i druge korake kako bi obezbijedili da se dijalog vrati Skupštini”, kazao je Sejdiu.

Opozicione parlamentarne partije su podnoseći zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine navele da već izvesno vrijeme predsjednik Kosova javno izražava svoje angažovanje da se u dijalogu sa Srbijom uključi i tema razmjena teritorija, što je definisano od strane predsjednika kao revizija granice, a što je u suprotnosti sa ustavnim ovlašćenjima predsjednika.

Opozicija u svom zahtjevu ističe i da će nakon parlamentarne debate, u Skupštini biti usvojena rezolucija u kojoj se izražava stav da je “teritorija Republike Kosovo jedinstvena i nedeljiva i da ni predsjednik Kosova, niti bilo ko drugi, nema mandat da pregovara o teritoriji Republike Kosovo”.

Najnovije

Ronaldo zaprijetio napuštanjem reprezentacije Portugala

Cristiano Ronaldo, fudbalski reprezentativac Portugala i jedan od najboljih igrača svih vremena, zaprijetio je da će napustiti kamp reprezentacije...