Sve je spremno Ilidžanski festival

Preporučujemo

Općina Ilidža i ove godine organizirat će kulturno-muzičku manifestaciju Festival narodne muzike Ilidža 2019. Od 1. do 3. augusta bit će održan Festival narodne muzike “Ilidža 2019.”, najveći i najčuveniji festival narodne muzike u regiji, koji datira još od 60-ih godina prošlog vijeka.

Prvu noć bit će održano takmičenje harmonikaša, a organizatori festivala odabrali su 17 pjesama za takmičarsku večer festivala koja će se održati 2. augusta, a 3. augusta je manifestacija „Velikani narodne muzike“. Specijalna gošća bit će Ana Bekuta.

Kako je kazao načelnik prof.dr. Senaid Memić ovo je jedan od najznačajnijih muzičkih i kulturnih događaja na našim prostorima, i treba ga njegovati.

– Trudit ćemo se da festival svake godine bude još bolji i uspješniji, jer jako je važno da njegujemo svoju tradiciju i kulturnu baštinu. Danas nam je potrebno dosta relaksacije, odmora, smijeha, dobrih trenutaka, a ova manifestacija sve to ima, zapravo Ilidža 2019 je odmor za dušu – poručio je načelnik Memić.

Ilidžanski festival je najstariji festival narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Na vrhuncu svoje popularnosti, naročito tokom 70-tih, lansirao je u orbitu popularnosti pjevače i pjevačice narodne poput Slobodana Lalića, Nedeljka Bilkića, Šerifa Konjevića, Mileta Kitića, Mitra Mirića, Halida Bešlića, Miroslava Ilića, Lepe Lukić, Emine Zečaj, Nade Mamule, Zehre Deović Hanke Paldum, i mnogih drugih velikih imena narodne muzike.

Najnovije

U Urugvaju uhapšena dva Crnogorca kod kojih je pronađeno pola tone kokaina

Dvojica državljana Crne Gore inicijala S.D. i A.A, uhapšeni su u akciji "Virtus" u Urugvaju, tokom koje je zaplijenjeno...