Sve je spremno Ilidžanski festival

Preporučujemo

Općina Ilidža i ove godine organizirat će kulturno-muzičku manifestaciju Festival narodne muzike Ilidža 2019. Od 1. do 3. augusta bit će održan Festival narodne muzike “Ilidža 2019.”, najveći i najčuveniji festival narodne muzike u regiji, koji datira još od 60-ih godina prošlog vijeka.

Prvu noć bit će održano takmičenje harmonikaša, a organizatori festivala odabrali su 17 pjesama za takmičarsku večer festivala koja će se održati 2. augusta, a 3. augusta je manifestacija „Velikani narodne muzike“. Specijalna gošća bit će Ana Bekuta.

Kako je kazao načelnik prof.dr. Senaid Memić ovo je jedan od najznačajnijih muzičkih i kulturnih događaja na našim prostorima, i treba ga njegovati.

– Trudit ćemo se da festival svake godine bude još bolji i uspješniji, jer jako je važno da njegujemo svoju tradiciju i kulturnu baštinu. Danas nam je potrebno dosta relaksacije, odmora, smijeha, dobrih trenutaka, a ova manifestacija sve to ima, zapravo Ilidža 2019 je odmor za dušu – poručio je načelnik Memić.

Ilidžanski festival je najstariji festival narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Na vrhuncu svoje popularnosti, naročito tokom 70-tih, lansirao je u orbitu popularnosti pjevače i pjevačice narodne poput Slobodana Lalića, Nedeljka Bilkića, Šerifa Konjevića, Mileta Kitića, Mitra Mirića, Halida Bešlića, Miroslava Ilića, Lepe Lukić, Emine Zečaj, Nade Mamule, Zehre Deović Hanke Paldum, i mnogih drugih velikih imena narodne muzike.

Najnovije

Vojnici Izraela pale zalihe humanitarne pomoći namijenjene Palestincima

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji prikazuje kako pripadnici izraelske vojske pokušavaju da zapale zalihe humanitarne pomoće namjenjene...