Sve što ste željeli znati o vitaminu C

Tokom posljednjih trideset godina brojna su se istraživanja bavila osobinama i djelovanjem vitamina C – nutrijenta sa snažnim imunomodulatornim djelovanjem koji naš organizam ne može sam proizvesti, pa ga je neophodno unositi hranom.

Velik broj živih bića u stanju je sintetizirati vlastiti vitamin C, međutim, ljudi, majmuni i zamorci ne mogu ga proizvesti, jer im nedostaje enzim L-gulono-γ-lakton oksidaza.

U organizmu, vitamin C igra vrlo važne uloge:

1. SNAŽAN ANTIOKSIDANS

Vitamin C poznat i kao askorbinska kiselina snažan je antioksidans što znači da štiti stanice od slobodnih radikala, otpadnih produkata metabolizma koji, ako se prekomjerno nakupljaju u tijelu, mogu izazvati brže starenje stanica i nastanak različitih bolesti, uključujući i rak.

2. SMANJUJE TAMNE MRLJE

Limunska kiselina i vitamin C čine limun savršenim izbjeljivačem tamnim mrlja. Zavisno o osjetljivosti kože, postoji mnogo načina na koje možete koristiti ova voćku. Važno je napomenuti da se sok od limuna nikada ne primjenjuje na područje oko očiju jer je tamo koža najviše osjetljiva. Važno je i da ne izlazite na sunce tokom ili odmah nakon korištenja limunovog soka jer limunska kiselina čini kožu osjetljivijom i može uzrokovati opekotine.

3. POMAŽE PROTIV ALERGIJA

Vitamin C pomaže i protiv alergija tako što potiče razgradnju histamina koji nastaje tokom alergijske reakcije.

4. IZGLAĐUJE BORE

Kada je riječ o ljepoti, ova supstanca zadužena je za povećanje elastičnosti kože. Ako ga nanesemo na kožu, vitamin C može stimulirati proizvodnju kolagena, što može rezultirati smanjivanjem bora na licu i učvršćivanjem kože.

Najbogatiji izvor vitamina C su svježe voće i povrće; citrusno voće, zelena paprika, jagode, paradajz, brokula, šipak, višnja, šljiva, crni ribiz, kupus, krumpir, prokulica, repa i drugo lisnato povrće.