Sve veći broj turista u Starom Gradu, od sinoć noćno pranje uže jezgre

Preporučujemo

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik, prema nalogu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, od sinoć vrše noćno pranje ulica u užoj starogradskoj jezgri. Vatrogasci su sinoć od ponoći vršili pranje Baščaršijskog trga, Abadžiluka i ulice Prote Bakovića. Ovo je još jedan od načina kako brojnim turistima koji posjećuju Stari Grad boravak učiniti što ljepšim i ugodnijim.

Prema informacijama iz općinskog Info centra, smještenog u blizini Baščaršijskog trga, samo prošlog mjeseca preko 2.600 turista zatražilo je neku informaciju ili pomoć u ovom objektu. Pojačana posjeta u ljetnim mjesecima je očekivana, ali ovo je najveći broj zabilježen u julu otkako Info centar mjeri posjete.

- -

Inače, ovaj objekat otvoren je prije nekoliko godina i prva je adresa kojoj se turisti obraćaju u užoj starogradskoj jezgri. U objektu dobijaju informacije o kulturnim i drugim dešavanjima u gradu, kulturno-historijskim spomenicima, turističkim rutama, hotelskom smještaju, licenciranim turističkim vodičima i drugo. Za svega pola sata boravka u objektu svjedočili smo posjeti turista iz Francuske koji su se interesovali za turističke obilaske sa vodičem koji govori francuski jezik, gosti iz Španije tražili su smjernice za odlazak do Tunela spasa, a Yolanda i Lucia iz Napulja, Italija, željele su saznati što više o ovome gradu. Stigle su jučer, a planiraju obići sve ono o čemu su slušale i čitale istražujući Sarajevo.

„Prvi put ovdje, ali sanjala sam o putovanju u Sarajevo već pet-šest godina, čitala sam knjige i istraživala o gradu kako bih ga što bolje upoznala i zaista sam fascinirana,“ ispričala je Yolanda.

Ove dvije djevojke prvo su posjetile Hrvatsku, a nakon Sarajeva Grčka će biti njihova sljedeća destinacija. „Prije tri godine smo bile u Mostaru i to je bio naš prvi doživljaj BiH, a kako je Yolanda već rekla sanjale smo o dolasku u Sarajevo. Dugo smo planirale ova putovanje i konačno odlučile da dođemo. Prve impresije o ovoj zemlji su sjajne, ovdje vidimo mješavinu toliko različitih kultura, a to je nešto što mi ne poznajemo. Mi smo katolici, dolazimo iz Italije, a ovdje vidimo sve kulture i tradicije u jednom gradu,“ ispričala je Lucia.

Na kraju je poručila: „Ovo je grad koji se mora otkriti, upoznati njegova historija i kultura. Sarajevo nije samo turizam, šetnja ulicama, morate se pripremiti za dolazak u Sarajevo i uistinu ga upoznati,“ kazala je.

- -

Podršku razvoju turizma u Starom Gradu, Općina Stari Grad prije svega pruža osiguravanjem kvalitetne infrastrukture, ali i kroz druge projekte. Upravo je uže starogradsko jezgro prethodnih godina bilo u fokusu interesovanja, te je urađena rekonstrukcija najprometnijih ulica: Veliki i Mali Bravadžiluk, Baščaršijski trg, Sarači i Ferhadija.

Najnovije

Oštra reakcija majki Srebrenice na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je ”1. Mart povod za rat, a ne dan...