Svečano zatvorene 9. Sportske igre mladih u BiH

Preporučujemo

Nakon više od 100 dana takmičenja u 38 bh. gradova, s više od 50.000 učesnika, devete BH Telecom Sportske igre mladih u Bosni i Hercegovini završene su sinoć dodjelom medalja za drugu smjenu finalista, saopćeno je.

U dvorani Mojmilo, na sinoćnjoj  dodjeli medalja, odigrana je finalna nogometna utakmica u Vakufska banka UNIFIED Cupu, gdje su se djevojčice i dječaci sa i bez poteškoća zajedno u timovima borili za titulu najboljih u BiH.

- -

Finalnu utakmicu u UNIFIED nogometu odigrale su ekipe „Zavod Pazarić“ i „Klub specijalnih sportova“ iz Tuzle. Tuzlanska ekipa je pobijedila s 2:0 i osvojila zlatnu medalju 9. Sportskih igara mladih.

Druženja u dvorani Mojmilo nastavljena su uz Plazma bubble All-Star utakmicu, kada su finalisti Igara, obučeni u velike balone, pokušali odigrati nogometni meč u kojem nije bilo nikakvih pravila. Finalisti su više vremena proveli pokušavajući vratiti ravnotežu u velikim balonima nego tražeći fudbalsku loptu, ali su time na komičan način oduševili prisutne.

– Zaista je nevjerovatno osjetiti ovu količinu energije koju pružaju djeca. Igre rastu i u 2019. godini je bilo više od 50.000 djece iz 38 bh. gradova, što su fantastične brojke. Posebno sam impresioniran i zahvalan zbog podrške svih sponzora i lokalnih zajednica koji su omogućili provedbu ovog projekta. Ovo je velika prilika da Vlada Sjedinjenih Američkih Država pomogne, ali mi dajemo samo mali dio, a svi ostali pokrivaju ostatak troškova i to je za mene sjajno partnerstvo. Suština je okupljanje djece, promocija zdravog načina života mladih, osnaživanja djevojčica i mladih ljudi i prelijepo je što su svi ovdje na jednom mjestu i što se zabavljaju – istaknuo je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Medalje najboljima uručili su on, direktorica Američke misije za međunarodni razvoj USAID Nancy J. Eslick, predsjednik Olimpijskog komiteta u BiH Izet Rađo, direktor Direkcije BH Telecom u Sarajevu Kemal Avdagić, direktor Vakufske banke u Bosni i Hercegovini Denis Čivgin, Maja Đozo uime kompanije Toyota, ambasador Igara i predsjednik KSBiH Mirza Teletović te veliki prijatelj Igara Amel Tuka.

- -

Medalje su u 2019. godini otišle u Tuzlu, Banoviće, Zenicu, Bratunac, Tešanj, Zavidoviće, Brčko, Sarajevo, Vlasenicu, Gradačac, Jablanicu, Ljuboviju, a pobjednici će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na Međunarodnom finalu Igara u Splitu od 18. do 22. augusta, gdje će mali reprezentativci BiH odmjeriti snage s dječacima i djevojčicama iz Srbije i Hrvatske.

Najnovije

Na 32. godišnjicu zločina u Kalinoviku porodice žrtava apeluju na uklanjanje murala Ratka Mladića

U organizaciji Udruženja porodica žrtava "Istina Kalinovik 92" danas je obilježena 32. godišnjica zločina nad Bošnjacima iz ovog grada...