Švedska moguće mjesto pregovora SAD i Sjeverne Koreje?

Preporučujemo

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova danas dolazi u posjetu Švedskoj, što je, kako konstatuje AP, iznenađujući potez na koji se može gledati kao na prvi korak ka organizovanju sastanka američkog predsjednika i lidera Sjeverne Koreje u toj skandinavskoj zemlji.

Ministarstvo vanjskih poslova Švedske je najavilo da će se Ri Jong Ho sastati sa švedskom koleginicom Margot Valstrom, a razgovarat će i o bezbjednosnoj situaciji na Korejskom poluostrvu.

- -

Švedska ima diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom od 1973. godine i jedna je od rijetkih zapadnih zemalja koja ima ambasadu u Pjongjangu. Ta zemlja pruža i konzularne usluge SAD u Sjevernoj Koreji, napominje AP.

Švedski zvaničnici, uključujući i premijera Stefana Levena, raniji su saopštili da je njihova zemlja voljna da pomogne pregovore između SAD i Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik Donald Tramp pristao je da se sa sjevernokorejskim liderom Kim Džon Unom sastane do maja.

AP navodi da je bilo spekulacija da je Švedska moguće mjesto sastanka Kima i Trampa, ali da je vjerovatnije da će izbor pasti na “selo primirja” na južnokorejskoj strani demilitarizovane zone između dvije Koreje, prenose Nezavisne novine.

Najnovije

Maloljetnik koji se sinoć utopio u Jablaničkom jezeru je državljanin Saudijske Arabije, bio s porodicom na odmoru

Maloljetnik, koji se jučer utopio na Jablaničkom jezeru, državljanin je Saudijske Arabije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog...