Švedska: Otvorena birališta na opštim izborima

Preporučujemo

U Švedskoj su jutros otvorena birališta na opštim izborima za koje se očekuje da budu jedni od najnepredvidivijih i uzbudljivijih u posljednjih nekoliko decenija zbog debate o imigraciji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nedjeljni izbori biće prvi od kada je Vlada Švedske 2015. godine dozvolila da u zemlju od deset miliona stanovnika uđe 163.000 migranata. Iako je to daleko manje migranata od onog broja koji je prihvatila Njemačka, riječ je o najvećem broju migranta po glavi stanovnika u nekoj od zemalja Evropske unije.

Posljednje ankete pred izbore pokazivale su da će vladajuća Socijaldemokratka partija premijera Stefana Lofvena izgubiti značajan broj poslaničkih mjesta, ali da će uprkos tome sa 24,9 posto osvojiti najviše glasova birača.

Ankete su pokazale i da bi krajnje desničarka anitmirgraciona partija Švedski demokrati trebala osvojiti 19,1 posto glasova.

Najnovije

Oprezno danas! Meteorolozi izdali narandžasto upozorenje – pročitajte i prognozu do srijede

Meteorolozi su za danas izdali 'narandžasto upozorenje'zbog obilnih padavina koje se očekuju u BiH. Kako navode, obilnije padavine očekuju se...