- Advertisement -

Švedska štampala 4,7 miliona brošura s uputama u slučaju rata: Kako se ponašati u vanrednim situacijama

Preporučujemo

Kuglice od lososa, čajevi i mokre maramice samo su neke od stvari koje je Švedska savjetovala svojim građanima da pripreme u slučaju rata.

Vlada Švedske podijelila je brošure na 4,7 miliona kućanstava u kojima je objašnjeno kako se najbolje pripremiti za različite vrste kriza, piše BBC.

Brošura od 20 stranica pod nazivom “Ako bude krize ili rata” ima za cilj da bolje pripremi građane u slučaju da javne službe budu oslabljene nesrećama, vremenskim nepogodama, hakerskim napadima ili, u najgorem slučaju, ratom, saopštila je Agencija za civilnu odbranu.

“Razmislite o tome kako ćete se vi i ljudi oko vas nositi sa situacijom u kojoj službe u društvu ne rade kao obično”,stoji u brošuri koja je podijeljena usljed zabrinutosti zbog ruskih vojnih aktivnosti i porasta terorizma i lažnih vijesti.

U dijelu “savjeti za pripremu doma” nalaze se ključne stavke koje bi trebalo imati svako kućanstvo.

Naglašava se važnost nekvarljive hrane za čiju pripremu je potrebno malo vode ili se može jesti bez pripreme, kao što su: hljeb s dugim rokom trajanja (npr. tortille i krekeri); kuhana leća, grah, konzervirani humus; sardine i ravioli; brzo kuhana tjestenina, riža, instant pire krompir; pripremljena borovnica, supa od šipka, energetske čokoladice.

Upozorava se i da tokom velikih kriza može doći do nestanka električne energije što znači da će u domovima ubrzo postati hladno.

Kućanstvima se savjetuje da imaju: vunenu odjeću, vreće za spavanje, svijeće, radio na baterije, listu važnih telefonskih brojeva,punjač mobilnog telefona koji radi u automobilu.

Takođe se savjetuje kako prepoznati propagandu, pronaći sklonište i čistu vodu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...