Svi prijedlozi i stavovi HDZ-a i Dragana Čovića etnički dijele BiH

preporučujemo

Najnovije saopštavanje stavova nevladine organizacije HNS-a i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića nije ništa novo za javnost, već nastavak uznemiravajuće političke igre, pune neistina i izvrnutih činjenica, saopšteno je iz Stranke za BiH.

-Interesantno bi bilo doznati kako HDZ, pa i sam Dragan Čović, nisu za izmjene Ustava F BiH kao dio rješenja izbornog zakonodavstva, dok je u isto vrijeme njegova stranačka poslušnica Borjana Krišto  već uputila apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za izmjene Ustava FBiH.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu želi  građanima saopštiti  i nekoliko  nepobitnih činjenica:

Potpuno je  netačna tvrdnja da je Ustavni sud BiH presudio ili odlučio da Dom naroda FBiH nije Dom kantona, nego Dom konstitutivnih naroda.

Dakle, ne u duhu, već po slovu Vašingtonskog sporazuma utvrđeno je da je Federacija BiH sačinjena od kantona, a ne od konstitutivnih naroda kako to pokušava prikazati HDZBiH. To znači kako bi bilo  neutemeljeno da Ustavni sud BiH zadire u potpisane međunarodne sporazume, ma koliki stepen njihove primjene bio.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća da je i u Vašingtonskom sporazumu utvrđeno je da se Dom naroda FBiH sastoji od Klubova Bošnjaka i Hrvata sa jednakim brojem zastupnika, što je kasnije intervencijom Visokog predstavnika prošireno za Klub Srba i Klub Ostalih. Jednak broj u klubovima naroda govori nam da se radi o paritetu, a nikako o proporcionalnosti.

Apelant Božo Ljubić bi da bude proporcionalniji od proporcionalnoga, iako je zanimljivo da politička praksa o proporcionalnosti govori na način da se ona uzima u odnosu na sveukupnu populaciju jedne države.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu ponovo podsjeća HDZ BiH i sve njihove apelante, kao i one koji što tajno, što javno podupiru dalju etničku diskriminaciju građana, da je članom II/2 Ustava BiH  jasno rečeno da Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ima direktnu primjenu u Bosni i Hercegovini, kao i prednost u odnosu na sveukupno zakonodavstvo, što jasno govori da i presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strassbourga imaju apsolutnu prednost, pa čak i u odnosu na odluke Ustavnog suda BiH  ili još preciznije, one se trebaju provesti prve, pa tek potom otvoriti raspravu o izmjenama izbornog zaknodavstva., saopšteno je iz SBiH.

Pročitajte:  Efendić: Nijedna koalicija nije dobro rješenje za ovu zemlju,svi principi padaju kada se dođe do podjele pozicija unutar neke koalicije

(Index.ba)

Najnovije

Sarajevski aerodrom želi privući kompaniju Emirates

Sarajevski aerodrom se nada da će privući jednu od najvećih svjetskih aviokompanija, Emirates, da pokrene letove za Bosnu i...