Svi prijedlozi i stavovi HDZ-a i Dragana Čovića etnički dijele BiH

Preporučujemo

Najnovije saopštavanje stavova nevladine organizacije HNS-a i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića nije ništa novo za javnost, već nastavak uznemiravajuće političke igre, pune neistina i izvrnutih činjenica, saopšteno je iz Stranke za BiH.

-Interesantno bi bilo doznati kako HDZ, pa i sam Dragan Čović, nisu za izmjene Ustava F BiH kao dio rješenja izbornog zakonodavstva, dok je u isto vrijeme njegova stranačka poslušnica Borjana Krišto  već uputila apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za izmjene Ustava FBiH.

- -

Stranka za Bosnu i Hercegovinu želi  građanima saopštiti  i nekoliko  nepobitnih činjenica:

Potpuno je  netačna tvrdnja da je Ustavni sud BiH presudio ili odlučio da Dom naroda FBiH nije Dom kantona, nego Dom konstitutivnih naroda.

Dakle, ne u duhu, već po slovu Vašingtonskog sporazuma utvrđeno je da je Federacija BiH sačinjena od kantona, a ne od konstitutivnih naroda kako to pokušava prikazati HDZBiH. To znači kako bi bilo  neutemeljeno da Ustavni sud BiH zadire u potpisane međunarodne sporazume, ma koliki stepen njihove primjene bio.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća da je i u Vašingtonskom sporazumu utvrđeno je da se Dom naroda FBiH sastoji od Klubova Bošnjaka i Hrvata sa jednakim brojem zastupnika, što je kasnije intervencijom Visokog predstavnika prošireno za Klub Srba i Klub Ostalih. Jednak broj u klubovima naroda govori nam da se radi o paritetu, a nikako o proporcionalnosti.

- -

Apelant Božo Ljubić bi da bude proporcionalniji od proporcionalnoga, iako je zanimljivo da politička praksa o proporcionalnosti govori na način da se ona uzima u odnosu na sveukupnu populaciju jedne države.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu ponovo podsjeća HDZ BiH i sve njihove apelante, kao i one koji što tajno, što javno podupiru dalju etničku diskriminaciju građana, da je članom II/2 Ustava BiH  jasno rečeno da Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ima direktnu primjenu u Bosni i Hercegovini, kao i prednost u odnosu na sveukupno zakonodavstvo, što jasno govori da i presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strassbourga imaju apsolutnu prednost, pa čak i u odnosu na odluke Ustavnog suda BiH  ili još preciznije, one se trebaju provesti prve, pa tek potom otvoriti raspravu o izmjenama izbornog zaknodavstva., saopšteno je iz SBiH.

(Index.ba)

Najnovije

Nezavisni operator sistema u BiH saopćio ko je krivac za nestanak struje u petak

Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOS) saopćio je informacije o uzroku nestanka struje u BiH i drugim...