Svi zaposleni u javnom sektoru u Brčkom idu u generalni štrajk ako im vlast ne poveća plate

Preporučujemo

Zaposleni u javnom sektoru u Brčko distriktu uskoro bi mogli stupiti u generalni štrajk, ukoliko im vlast do ponedjeljka u 12 sati ne da pozitivan odgovor u vezi s povećanjem plata. Sindikat je raniji zahtjev umanjio, a konačna i najniža ponuda danas je upućena Vladi.

Brčko distrikt prvi put u historiji bi se mogao naći u situaciji u kojoj se u generalnom štrajku nalaze svi zaposlenici javnih institucija. Naime, već izvjestan period između Vlade Brčko distrikta i Sindikata distrikta traju pregovori vezano za linearno povećanje plata i potpisivanje općeg kolektivnog ugovora.

Nakon štrajka upozorenja i prvomajske protestne šetnje, radnici javnih institucija, prije svega oni sa najnižim platama, okupljeni u jedinstveni Sindikat, Vladi Brčko distrikta dali su posljednji rok za ispunjavanje zahtjeva. On se odnosu na ponedjeljak u 12 sati, u protivnom slijedi aktivacija generalnog štrajka, potvrđeno je za Klix.ba.

“Mi smo danas Vladi Brčko distrikta, odnosno gradonačelniku i dogradonačelnicima, uputili pismeni dopis sa našim zahtjevima koji su maksimalno smanjeni. Dali smo im rok do ponedjeljka u 12 sati do kada nam trebaju odgovoriti da li prihvataju ili ne. Ukoliko nam ne odgovore ili ne prihvate zahtjev, na predsjedništvu sindikata ćemo donijeti jedinu zakonsku mjeru, a to je da idemo u generalni štrajk”, kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata Igor Babić.

Sindikat je od Vlade Brčko distrikta prvobitno tražio linearno povećanje plata svim uposlenicima u iznosu od po 250 KM. S obzirom na to da im vlada nije udovoljila u tom kontekstu zahtjevi su ublaženi i oni se sada nalaze na minimumu. Daljeg korigovanja, kako ističe Babić, nema.

“Mi ne odustajemo od zahtjeva za linearnim povećanjem plata od 100 KM, uz to da se zaposlenicima sa srednjom stručnom spremom i nižim kategorijama, pored obećanog povećanja od pet posto, plata odmah povisi za još toliko. Za tu namjenu bi trebalo izdvojiti iznos od 800 hiljada konvertibilnih maraka”, pojasnio nam je Babić.

Posljednji sastanak predstavnika sindikata i vlade je održan u utorak, a s obzirom na to da se sprema rebalans budžeta distrikta, vremena za čekanje više nema.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić nakon posljednjeg sastanka je kazao da se vlast i sindikalisti nalaze u takozvanom procesu mirenja. Posljednje razgovore je ocijenio korektnim.

“Mi u Vladi smo ostali pri istom stavu, a to je da povećamo platu za pet posto od 1. jula ove i od nove godine još pet posto uz putne troškove koji također treba od iduće godine da se počnu isplaćivati. Prihvatili smo obavezu da se ustanovi kolektivnu ugovor do kraja ove godine. Oni su insistirali na kolektivnom ugovoru, koji će svakako biti ispunjen kao uslov i na linearnom povećanju plate, odnosno redukovanje sa traženih 250 KM na 100 KM”, kazao je Nišić.

Navedeno smatra pomakom i razumijevanjem Sindikata u odnosu na ekonomski realitet.

“Kada bismo to pretvorili u novčani iznos, mislim da je ponuda Vlade i ono što traže u Sindikatu apsolutno ista vrijednost i da je naš prijedlog dugoročniji benefit za zaposlene u javnoj upravi i drugim institucijama, tako da je naš stav vrlo blizak i očekujemo brzo rješenje”, kazao je Nišić.

Nišić je također istakao da se, kao što je i ranije rečeno, ukida prvi platni razred te da je ponuda Vlade vrlo korektna i da se nada da do štrajka neće doći.

“Oni su insistirali da se povećaju plate najniže plaćenim pozicijama, a mi smo prihvatili da se briše prvi platni razred, a to su upravo te pozicije i da se u drugi razred instalira i treći podrazred, što će unaprijediti kategoriju najnižih plata. Mi očekujemo da pregovori idu u dobrom pravcu, da su elementi koji upućuju na razloge za štrajk iscrpljeni i da se isti ne bi trebao desiti. Mislim da smo ponudili rješenje koje je zaista kompatibilno i sa našim budžetskim mogućnostima, a i sa zahtjevima koji su oni predložili”, naveo je Nišić.

Inače, službenici i namještenici Osnovnog suda Brčko distrikta već danas su stupili u štrajk, koji se odvija u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Zaposlenici poštuju minimalni proces rada.

Prema tome, štrajk zaposlenika se odvija na radnom mjestu, a smetnje u radu ne postoje u registru zemljišta i poslovnih subjekata, dok pisarnica zaprima one podneske koji su vezani za hitne procedure i izdavanje raznih potvrda koje ne mogu da trpe odlaganje kako se ne bi nanijela šteta korisnicima.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...