Svjedočenje supruge Marka Trifkovića: Nisam posumnjala u njega, rekao je da nema veze s ubistvom

Preporučujemo

 

Svjedočenjem dva svjedoka Tužilaštva KS, danas je pred Kantonalnim sudom u Sarajevo i sudijom Igorom Todorovićem, nastavljen glavni pretres u predmetu “Sava Marinković i drugi”.

Optuženi u ovom predmetu su Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković, a optuženi su zbog ubistva policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u noći 26. oktobra 2018. godine, a također im se na teret stavlja i krivično djelo “Teška krađa”.

Prve svjedokinja koja je svoj iskaz dala je Ana Kostović, supruga trećeoptuženog Marka Trifkovića.

Prema riječima Kostović, njih dvoje su se upoznali i počeli zabavljati početkom 2018. godine, dakle iste godine kada se dogodilo i ubistvo. Kostović je također svjedočila da je znala za ranije kriminalne radnje Trifkovića, poput učešća u akciji “Volan”.

Trifković se tokom juna/jula 2018. godine dao u bjekstvu, a Kostović tvrdi da sve to 2020. godine ona nije znala “ni traga, ni glasa” o njemu.

Šalje mu poruke putem TV Vogošća

Tokom ranijih glavnih pretresa, na kojima se govorilo o podacima prikupljenim u Sky aplikaciji, spominje se datum 7. januar 2019. godine i navodni boravak Trifkovića u jednom stanu u Hilandarskoj ulici u Istočnom Sarajevu. Vlasnica tog stana je Sanja Gajić, drugarice Ane Kostović.

Kostović je tokom svog današnjeg svjedočenja potvrdila da joj je Gajić dala ključeve od stana, uoči Pravoslavnog Božića 2019. godine, da ga iskoristi kako bi nekoliko sati provela u miru. Međutim, prema riječima Kostović, vratila joj je ključ odmah sutradan i nije stigla nikako boraviti u tom stanu u Hilandarskoj ulici.

Nakon ispitivanja Tužilaštva KS, uslijedila su pitanja odbrane optuženih. Advokat drugooptuženog Aleksandra Macana, Duško Tomić, pitao ju je da li je imala ikakve sumnje da je njen suprug počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

“Nikada nisam posumnjala da on ima neke veze sa ubistvom. Kada su pomene pozivali u MUP KS na davanje izjave, kada su se pojavile tvrdnje da je on učestvovao u ubistvu, ja sam ga pitala da li on ima ikakve veze sa tim na šta mi je on (Marko Trifković) kategorično rekao da nema”, kazala je Kostović.

Sljedeće pitanje branitelja Tomića odnosilo se na slanje SMS poruka putem TV Vogošća, u emisiji koja se emituje pritvorenicima i zatvorenicima. Naime, Kostović i Trifkoviću je zabranjena bilo kakva vrsta komunikacije pa je slanje poruka na TV Vogošći okarakterisano kao komunikacija, na šta je Tomić rekao da je riječ o jednosmjernoj.

Kostović je kazala kako je ona slala poruke, možda nekih pedesetak, ali da naravno nikada nije dobila bilo kakvu vrstu povratne informacije. Posljednju poruku Trifkoviću, putem TV Vogošće, poslala je jučer, a sadržavala je najavu da će se danas vidjeti (misleći na to što će se Kostović pojaviti na sudu u svojstvu svjedoka).

Drugi svjedok Tužilaštva KS bio je S. K., stanar zgrade koja se nalazi u Geteovoj ulici – mjestu ubistva. On je, kako je to danas rekao, 26. oktobra 2018. godine čuo pucnjeve koji su ga probudili iz sna.

Odmah je došao do prozora i vidio automobil koji se Geteovom ulicom kretao u suprotnom smjeru. Kako je bio mrak, a rotaciona svjetla nisu bila uključena, on nije mogao tada tvrditi da se radi o policijskom automobilu. Sa suprotne strane je vidio bijeli automobil sa dignutom haubom. Odmah se potom vratio nazad na spavanje.

Nešto kasnije je čuo plač za šta će se kasnije ispostaviti i svjedok S. K. biti upoznat s tim, da je brat ubijenog Adisa Šehovića, došao na mjesto ubistva.

“Od njegovog plača odjekivalo je cijelo Alipašino Polje”, dodao je svjedok.

Sljedeći glavni pretres zakazan je za utorak, 30. maj, s početkom od 9:30 sati, a tužiteljice su najavile desetak svjedoka.

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...