- Advertisement -

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila: Rat i pandemija utiču na mentalno zdravlje Evropljana

Preporučujemo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da se Evropa nalazi u važnom trenutku u borbi protiv problema mentalnog zdravlja, a okidač za to su, kako navode pandemija koronavirusa koja traje od marta 2020.godine i rat u Ukrajini.

Naša regija prolazi kroz dalekosežne prevrate i promjene – istakao je jučer Hans Kluge, direktor WHO-a za evropsku regiju u Copenhagenu.

Stava je da je pandemija stavila fokus na mentalno zdravlje, dok kako kaže, oružani sukobi u Ukrajini utiču na mentalno zdravlje miliona ljudi.

Deset sedmica rata u Ukrajini doveli su do neizmjerne nesigurnosti, tuge i gubitaka –  rekao je Kluge. Izdvojio je blizu 190 napada na zdravstvene službe u Ukrajini.

Kluge je predstavio prvi sastanak Paneuropske koalicije za mentalno zdravlje, koja će poticati djelovanje na svim razinama u svrhu rješavanja zanemarenih mentalnih potreba širom cijele Evrope. Koalicija je pokrenuta u septembru 2021. godine i sastavljena je od 53 zemlje članice u regiji WHO Evropa, zajedno s međunarodnim nevladinim organizacijama, stručnjacima i osobama na koje su uticali mentalni problemi.

Prema WHO-u, više od 150 miliona ljudi u regiji živjelo je s mentalnim problemima u 2021. godini. Samo jedna od tri osobe s depresijom trenutno prima pomoć koju treba.

Problemi mentalnog zdravlja utiču na sve dobne skupine i sve društvene slojeve, rečeno je.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...