Svjetski dan okoliša: BiH posvećena borbi protiv zagađenja plastikom

Preporučujemo

Pod motom “Pobijedimo zagađenje plastikom”, u više od 140 zemalja danas će biti obilježen 5. juni – Svjetski dan okoliša. U Bosni i Hercegovini bit će organizirano niz događaja, što je prilika da predstavnici nadležnih institucija i nevladinih organizacija ukažu na napore koje pružaju u borbi protiv zagađenja plastikom.

Svjetski dan okoliša postao je globalna platforma za podizanje svijesti o širokom spektru problema iz oblasti zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, zaštite prirode do užih okolišnih tema poput nezakonite trgovine divljim vrstama.

- -

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sa upravljačima zaštićenih područja govorit će o problemu zagađenja prirodnih područja Bosne i Hercegovine plastičnim otpadom na Danu upravljača zaštićenih područja, koji će u Tarčinu otvoriti predstavnici Programa Ujedinjenih naroda za okoliš/životnu sredinu (UNEP).

Ovaj Program globalni je pokrovitelj Svjetskog dana okoliša, a sa partnerima iz resornih entitetskih ministarstava trenutno radi na projektu čiji je cilj uspostavljanje osam novih zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini. Trenutno postoje 33 takva područja, koja obuhvataju tek oko tri posto teritorije države.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić održat će uvodni govor na filmskoj večeri u Cinema Citiju u Sarajevu, koju organizira Njemačka razvojna organizacija GIZ u saradnji sa fondacijom Henrich Boll.

Naglasak je na zaštiti pčela, polinacije i održivoj urbanoj mobilnosti. Bit će prikazani filmovi “Više od meda”, reditelja Markusa Imhoofa i “Biciklom protiv automobila”, reditelja Frederika Gerttena.

- -

Seminar u Zenici: “Plastični otpad – Globalni ekološki problem”GIZ će putem regionalnih projekata, Otvorenih regionalnih fondova za Jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet i Energetska efikasnost, te bilateralnih projekata u Srbiji, a u saradnji sa partnerima, upriličiti i niz drugih paralelnih aktivnosti u Sarajevu, Beogradu i Subotici.

Predstavnici ministarstava zdravstva, zaštite okoliša, privrede, vodoprivrede i šumarstva, uposlenici higijensko-epidemioloških službi bolnica, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo u Zenici će učestvovati na seminaru “Plastični otpad – Globalni ekološki problem”.

Ovaj događaj, kako su saopćili organizatori Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, namijenjen i za eko-inspektore, sanitarne, komunalne i vodoprivredne inspektore, predstavnike lokalnih organa vlasti, nevladinih udruženja i druge zainteresovane subjekte.

Bosna i Hercegovina je među više od 143 zemlje na svijetu, koje obilježavaju Svjetski dan okoliša 5. juna – na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Štokholmu (1972.) posvećene okolišu na kojem je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Ove godine Ujedinjeni narodi pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova – zagađenja plastikom.

Smatrajući da svako može uticati na smanjenje tog zagađenja, Ujedinjeni narodi predlažu da restorane čiji smo česti gosti zamolimo da prestanu upotrebljavati plastične slamke, na posao donesemo vlastitu šoljicu za kafu, u kupovinu nosimo svoje torbe za kupovinu, odbijemo plastični pribor za jelo i pokupimo plastiku na koju naiđemo u šetnji.

Ujedinjeni narodi upozoravaju da su ljudi postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Gledajući sveukupno, 50 posto plastike koja se koristi je jednokratno korištena.

Širom svijeta se svake minute kupuju milioni plastičnih boca za piće, a svake godine koristi do pet triliona jednokratnih plastičnih vrećica.

Uz to, gotovo trećina plastične ambalaže koja se koristi ne uđe u sastav sakupljanja i završi začepljivanjem gradskih ulica i zagađenjem prirode. Svake godine do okeana dođe oko 13 miliona tona plastičnog materijala koji ugrožava život u moru. Prije nego se plastika u okeanu raspadne, mogu proći stotine godina.

Najnovije

Nana Derviša najstarija Bosanka na hadžu: Hadž moraš doživjeti, te se ljepote ne mogu opričati

Derviša Huseinagić iz Gradačca koja ima 87 godina, najstarija je osoba koje će ove godine obaviti hadž iz Bosne...