- Advertisement -

Svjetski dan svjesnosti o autizmu, 2. april

Preporučujemo

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila. Ovaj dan je rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2007. godine određen kao datum na koji se širom svijeta nastoji podizati svijest o autizmu, te potrebama i sposobnostima ljudi koji imaju ovaj poremećaj.

Autizam je vrlo složeni biološki razvojni poremećaj mozga, a glavne karakteristike su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Još uvijek nije utvrđen tačan uzrok ovog poremećaja, ali istraživanja ukazuju na to da se radi o kombinaciji genetskih i uzročnika iz okoline. On dovodi do stanja različitosti u strukturi i/ ili funkcioniranju centralnog nervnog sistema, što se manifestira u tzv. trijadi simptoma, a to su teškoće u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, teškoće u socijalnoj interakciji i ponavljajuća i ograničavajuća ponašanja.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježit će se i u Bosni i Hercegovini različitim sadržajima. Na taj način se skreće pažnja javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba sa autizmom time što se prepoznatljivi objekti, kao i ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, vrpce…

Iako u BiH ne postoji zvaničan registar ove populacije, brojke iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iznose podatak da je jedno od 59 djece u autističnom spektru.

Autizam je spektar simptoma koji su zapravo individualni za svako dijete. Ipak, to je kompleksan poremećaj u razvoju mozga te je karakterističan po trijadi simptoma. To se izražava na otežanoj socijalnoj inkluziji, poteškoćama u verbalnoj i neverbalnog komunikaciji, te ponavaljajućim stereotipičnim ponašanjima (dugoročno fokusiranje na jednu radnju koju obavljaju). Stoga se često kaže da ova populacija “ima svoj svijet”.

Roditelj može primijetiti da li dijete reaguje na njegov poziv, da li ga čuje, da li podnosi buku te je veoma bitno da roditelji rade monitoring, odnosno, da prate svoje dijete.

Za ovu populaciju i njihove porodice nažalost ne postoji sistemsko rješenje u BiH.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...