Svjetski lideri uputili Erdoganu čestitke: Podršku pružio i Putin

preporučujemo

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u ponedjeljak je čestitao reizabranom turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na pobjedi na izborima održanim u nedjelju u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Kremlja navodi se kako je Putin kazao da rezultati izbora pokazuju Erdoganov veliki politički autoritet i donose široku podršku kursu koji se vodi pod njegovim rukovodstvom za rješavanje socijalnih i ekonomskih pitanja s kojima s suočava Turska, kao i za unapređenje položaja spoljne politike te zemlje.

Također, ruski predsjednik je ponovio spremnost za nastavak bilateralnog dijaloga i zajedničkog rada na regionalnom i međunarodnom nivou. Putin je izrazio zadovoljstvo razvojem partnerskih odnosa između Rusije i Turske.

Osim Putina, Erdoganu na uspjehu na izborima čestitali su brojni svjetski lideri, među kojima je i predsjednik Irana Hassan Rouhani.

Čestitku je uputio i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko koji je na društvenoj mreži Twitter napisao kako će povjerenje naroda otvoriti nove puteve za razvoj Turske i blagostanje turskog naroda.

Sličnu poruku i čestitku uputio je i predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev.

”Rezultati izbora su pokazali kako turski narod veoma vrednuje tvoje napore koje ulažeš kao predsjednik svoje države i podržavaju političke i ekonomske reforme”, napisao je Nazarbayev između ostalog.

Čestitku je uputio i predsjednik Kirgistana Sooronbay Jeenbekov.

”Rezulati izbora su dokaz vjere turskog naroda u reforme koje si realizirao i u ono što si do sada uradio“, istakao je i dodao kako se raduje posjeti Erdogana njegovoj zemlji.

Pobjedu na izborima Erdoganu su čestitali i predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci, Venecuele Nicolas Maduro i premijer Bugarske Boyko Borisov.

Vrhovna izborna komisija Turske u ponedjeljak je saopćila kako je prebrojano 99,91 posto glasova sa predsjedničkih izbora.

Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova, a njegov glavni rival iz Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince 30,6 posto glasova na osnovu prebrojanih 99,2 posto glasova.

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema dosadašnjem broju prebrojanih glasova osvojio 53,6 posto glasova.

Najnovije

Ministarstvo sigurnosti potrošilo oko 12.000 KM na poklone, ručkove u Blagaju, Bihaću…

U Ministarstvu sigurnosti BiH, za razliku od ostalih, niko nema pravo na biznis kartice za reprezentaciju pa ih niko...