Szijjarto: Dodik je moj dobar prijatelj i ko god ga stavlja na listu sankcija ponižava ljude u RS-u

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto je tokom zvanične posjete našoj zemlji u intervjuu za RTRS komentirao proces proširenja Evropske unije na prostor Zapadnog Balkana te svoj odnos sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
Sijjarto tvrdi da se zemlje EU javno zalažu za proširenje, ali da postoje članice koje usporavaju napredak pojedinih zemalja na njihovom putu ka članstvu u bloku.”Kada smo iza zatvorenih vrata, 27 zemalja članica, onda govore vrlo protiv proširenja. Zabrinuti su, dosta je stvari tu umjetno i nisu spremni da idu ka proširenju. Zato mislim da je jako važno razumjeti da postoje zemlje koje jako usproravaju proces proširenja. Nikada to neće otvoreno reći, ali ako pogledate njihove radnje, stalno su zabrinuti, ne slažu se sa komisijama. Tako da oni usporavaju proces. Mi urgiramo da oni to ne rade”, kazao je šef diplomatije Mađarske.

Također, Szijjarto smatra da su sankcije koje je EU uvela rusiji više štete nanijele evropskoj nego ruskoj ekonomiji te da one nisu dobar put.

Komentirao je i svoju izjavu na press konferenciji koju je jučer održao sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem kada je rekao da nije važno šta on misli o Dodiku ističući činjenicu da Mađarska ne pristaje na “briselske sankcije bilo kome na Balkanu”.

“Danas su me na konferenciji za novinare u Sarajevu pitali šta mislim o Dodiku, a ja sam rekao ‘koga briga, treba nas biti briga samo šta ljudi u Republici Srpskoj misle o njemu’. On je legitimni vođa, on je izabran. Ko god ga osporava ili stavlja na listu sankcija, ponižava ljude Republike Srpske jer su ga oni izabrali i mi to moramo poštovati. Lično, Dodik je prijatelj Mađarske, moj dobar prijatelj i mi smo prijatelji Republike Srpske”, zaključio je.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...