Szijjarto: Sramota Brisela je što BiH nije dobila kandidatski status

Preporučujemo

Šef mađarske diplomatije i trgovine Peter Szijjarto rekao je danas u Banjoj Luci da je sramota za Brisel što je toliko usporen evropski put Bosne i Hercegovine i što nedavno nismo dobili kandidatski status za EU.

Szijjarto je danas doputovao u Banju Luku te održao sastanak s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i entitetskom vladom, zaobilazeći glavni grad BiH Sarajevo i državne institucije.

“Svijet je pun izazova, Evropa možda još i više. U Evropi se vodi rat i veoma ozbiljni ekonomski i energetski problemi se pojavljuju na našem kontinentu i zato je obaveza svakog evropskog političara da uradi sve u tom interesu, da se stabilnost Evrope što više jača. To bi značilo ubrzavanje evropske integracije regije Zapadnog Balkana. Mi smatramo da je sramota Brisela što je toliko usporen ovaj process i smatramo da nije uredu odluka Vijeća EU što nije osigurao BiH status kandidata”, rekao je Mađar.

On je kazao da Mađarska podržava stabilnost BiH kao i stabilnost i evropsku integraciju BiH, ne samo riječima, već i djelima.

“S jedne strane 134 mađarska vojnika služi u okviru mirovnih snaga EU u BiH. Znamo da ekonomski razvoj znači veoma ozbiljan faktor u okviru stabilizacije jedne zemlje i ekonomski razvoj doprinosi da se postigne mir i stabilnost u BiH”, rekao je mađarski diplomata te dodao da će Vlada Mađarske izdvojiti 35 miliona eura podrške razvoju preduzetništva na području entiteta RS.

Za kraj je kazao da je Budimpešta protiv sankcija i da EU ne treba uvoditi sankcije ni protiv jednog čovjeka na Balkanu.

“Smatramo da je proširenje EU jedna od najvažnijij politika i smatramo da jačanje EU nije moguće bez proširenja. Vjerovatno da ovo nije najsofisticiranije izrečeno s moje strane, ali mislim da što nas ima više, to smo jači. To je naročito važno za regiju Zapadnog Balkana. Mi se nalazimo na 70 kilometara od BiH i zainteresovani smo za mir i stabilnost ove regij. I kao zemlja centralne Evrope znamo da evropska integracija može biti odgovor i doprinijeti efikasnom rješavanju historijskih nesuglasica na područjima gdje ti historijski izazovi i dalje postoje. Mi smo podržali davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji ali smo željeli i da BiH I Gruzija dobiju status kandidata također. Smatramo da je greška jer vi niste dobili”, zaključio je.

Najnovije

Njemački vojni kontingent dolazi u EUFOR

Njemački vojni kontingent dolazi u EUFOR, čime će se broj zemalja učesnica u misiji EUFOR-a povećati na 20.   Raspoređivanje ovog...