Tadić: Vučić obećava da se Srbija više neće izvinjavati, ali da će umjesto toga klečati

Preporučujemo

“Mislim da u našoj istoriji političkih obraćanja ne postoji govor koji je sadržao više kontradiktornosti od onog koji je Vučić održao u Novom Sadu. U tom smislu može se reći da mu dobro ide u ambiciji da “uđe u istoriju”, samo u tu istoriju svakako ne može ući kao prvi koji obeležava Oluju, ali može kao prvi koji laže da je pre njega niko nije obeležavao”, kaže u razgovoru za Danas Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije.

Tadić ocjenjuje da je teško komentarisati Vučićev govor, jer je prosto nevjerovatno da je uspio da nema gotovo nijedne rečenice koja nije sporna, bilo sa stanovišta istine, logike ili elementarnog stila.

“Sramno je koristiti zločine i žrtve za samopromovisanje na temelju laži o svojoj prvenstvenosti u svemu. On je prosto opsednut potrebom da je u svemu prvi, a takvu opsesiju imaju obično oni koji ni u čemu dobrom nisu prvi”, ističe sagovornik Danasa.

On primjećuje i da su mjestom u historiji opsjednuti najviše oni koji imaju razloga da brinu o tome kako će ih historija zapamtiti. A Vučić, kako kaže, svakako ima razloga za takvu brigu.

“Ovakvo obraćanje prevazilazi političku analizu i zalazi u oblast analize drugih nauka, jer se on sve vreme obraća nepoznatom i neidentifikovanom neprijatelju, odgovara na neke napade koji ne postoje. Istovremeno govori da će da moli i pristaje na mir po svaku cenu, uz obećanja da će Srbija pobediti i više se saginjati neće”, napominje bivši predsjednik Srbije.

Ističe i da Vučić obećava da se Srbija više neće izvinjavati, ali da će umjesto toga klečati itd.

“Neko neupućen ko bi slušao Vučićevo obraćanje pomislio bi da se obraća predsednik države kojoj je upravo objavljen rat. Jasno je da pokušava u jednom govoru da se obrati svim ciljnim grupama i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti i da je u osnovi tog obraćanja strah, koji prikriva stalnim isticanjem hrabrosti. Ali rezultat toga je jedan opskuran govor koji iznad svega unižava našu državu i naciju”, ocjenjuje Tadić.

Prema njegovim riječima rezultati Vučićeve vlasti u posljednjih deset godina su takvi da je zakonomjerno da koliko Vučić uzdiže sebe, toliko će unižavati Srbiju i sve njene građane. A najgore od svega je, kako kaže, što u svim njegovim naporima da postane historijska ličnost, nikada nije uspio da artikuliše nijednu viziju budućnosti svoje zemlje i naroda, jer je i dalje zarobljen u devedesetim godinama.“Sva njegova obraćanja, sve laži, manipulacije, opsednutost bivšom vlašću, prekrajanje istorije, sve je to samo borba sa samim sobom i sopstvenom političkom prošlošću “, ocjenjuje Tadić.

 

Najnovije

Danas počinje prodaja ulaznica za 28. SFF

Danas u 10 sati u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje prodaja ulaznica za filmove...