Tanya Domi: Dodik je van kontrole, gdje su visoki predstavnik, SAD i EU?

preporučujemo

Tanya Domi, profesorica na Univerzitetu Columbia i bivša portparolka Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, sa velikom pažnjom i dalje prati politička zbivanja u našoj zemlji.

Nakon posljednje konferencije za medije Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Domi je na Twitteru postavljala pitanja koja postavlja većina onih koji sa zabrinutošću prate razvoj situacije i Dodikove secesionističke najave.

– Ovo je van kontrole. On (Dodik) je van kontrole. Gdje je visoki predstavnik? Očigledno se time krši Dejtonski sporazum i suverenitet BiH. Gdje su Amerikanci? Gdje je Evropska unija? – pitala je Domi.

Naime, pitanja koja je postavljala Domi odnose se na Dodikove izjave o “preuzimanju” kasarni u RS-u od Oružanih snaga BiH. Dodik je, upitan kako planira izbaci sa teritorije RS-a sudije, tužioce i pripadnike OSBiH koji se nalaze u kasarnama, odgovorio da se treba prisjetiti šta se dogodilo 1992. godine i kako su to uradili Slovenci.

 

Pročitajte:  Šarović ogorčen porukama iz Beograda: Dodikovo lažno srbovanje i patriotizam rezultiraju sve siromašnijom RS

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...