Tegeltija: RS nudi obveznice od 200 miliona eura

preporučujemo

RS će na međunarodnom finansijskom tržištu ponuditi obveznice u vrijednosti od 200 miliona eura, rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

On je dodao da će prihvatanje zaduženja zavisiti od visine kamatne stope koju će međunarodni investitori na Bečkoj berzi ponuditi, a na kojoj će dionice izlistane. Prema njegovim riječima, za RS je gornja granica šest odsto, ali da će naredne sedmice predstavnici Vlade obići sedam metropola kojima će objasniti da je RS dobro mjesto za investicije.

On je rekao da je rok za obveznice 28. juni 2023., te da je svjestan rizika izlaska na međunarodno tržište posebno zbog komplikovanih odnosa između različitih nivoa vlasti u BiH.

Upitan da li postoji mogućnost da se akcize na gorivo suspenduju dok se ne stabilizuju cijene na međunarodnom tržištu, Tegeltija je objasnio da bi za takvu mjeru bilo potrebno mijenjati Zakon o akcizama, a što nije u nadležnosti RS.

Tegeltija je na pres konferenciji rekao da je odobren čitav niz projekata lokalnim zajednicama iz sredstava klirinškog duga i iz investicionog programa, kao i za saniranje posljedica od poplava.

Precizirao je da je na Vladi donesena odluka o 57 projekata u ukupnoj visini od 25 miliona maraka za javne investicije u ovoj godini, te 16 projekata u visini od 5,9 milona maraka iz klirinškog duga, od kojih se samo jedan ne odnosi na lokalne zajednice.

Naglasio je da je usvojen i Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta RS za 2017. godinu te da je u četiri od pet fondova ostvaren suficit. Ukupni konsolidovani prihodi su, kako je istakao, iznosili 3,776 milijardi maraka, a rashodi 3,618 milijardi, odnosno da je ostvaren suficit od 180 miliona maraka.

U dijelu u kojem je ostvaren deficit se, kako je rekao, on odnosi na 58 miliona za projekte u zdravstvu i izgradnji javnih bolnica, 19 za Fond solidarnosti i privredu, 7,5 miliona za projekte energetske efikasnosti, 7,1 za projekte sanacije od poplava, a 3,5 za vodovode i kanalizaciju, pišu Nezavisne novine.

Za stambeno zbrinjavanje posljedica od poplava biće uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija uloženo 7,7 miliona od čega će, naglasio je 88,3 odsto biti donacije a ostatak će obezbijediti Vlada RS.

Najnovije

Ministarstvo sigurnosti potrošilo oko 12.000 KM na poklone, ručkove u Blagaju, Bihaću…

U Ministarstvu sigurnosti BiH, za razliku od ostalih, niko nema pravo na biznis kartice za reprezentaciju pa ih niko...