Teheran dozvolio postavljanje nadzornih kamera na nuklearna postrojenja

preporučujemo

Iran će dozvoliti Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA) da postavi nadzorne kamere u postrojenja nakon razgovora sa direktorom agencije Rafaelom Grosijem, izjavio je danas direktor iranske Organizacije za nuklearnu energiju (AEOI) Muhamed Eslami.

Analitičari navode da je cilj razgovora Grosija bio usmjeren na ublažavanje spora između Teherana i Zapada koji je prijetio da eskalira i time onemogući pregovore za obnovu nuklearnog sporazuma.

“Saglasili smo se sa zamjenom memorijskih kartica na kamerama. Inspektorima IAEA bit će dozvoljeno da održavaju opremu i mijenjaju kartice koje će u Iranu stajati zapečaćene oznakama IAEA i AEOI”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Grosi će kasnije tokom dana održati konferenciju za medije u Beču.

IAEA je tokom sedmice obavjestila članice da nije bilo napretka po dva centralna pitanja u sporu sa Teheranom, a to su objašnjenje tragova uranija na nekoliko starih i neprijavljenih lokacija i odobrenje hitnog pristupa određenoj opremi kako bi agencija mogla da nastavi da prati dijelove nuklearnog programa kao što je predviđeno sporazumom iz 2015. godine.

Prema sporazumu iz 2015. godine, Iran i velike sile su se saglasile da će Teheran da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo sankcije Teheranu. Iran je odgovorio godinu dana kasnije kršenjem određenih uslova sporazuma, poput obogaćenja uranija više čistoće.

Najnovije

Evropski zvaničnici se oprostili od Merkel: Bez vas će EU biti kao Pariz bez Eiffelovog tornja

Njemačka kancelarka Angela Merkel broji posljednje dane na ovoj funkciji, a samit Evropske unije koji se jučer i danas...