Tešanj: Velika investicija njemačke kompanije, žele dostići hiljadu zaposlenih

preporučujemo

Sa 420 uposlenih i prometom od 25 miliona maraka 2005. godine kada je privatizirana, tešanjska fabrika filtera 2020. godinu je okončala sa 700 uposlenih i ukupnim prometom od blizu 80 miliona maraka. 97 posto proizvodnje plasira se na inostrano tržište.

Za 15 godina njemački investitor je u fabriku uložio oko 50 miliona maraka. Samo u novoizgradjeni logistički centar više od osam miliona.

„Želja nam je da širimo poslovanje ovdje u Tešnju. To svakako znači povećanje prometa, povećanje proizvodnje, ali i povećanje broja uposlenih”, ističe Mahmut Galijašević, generalni direktor kompanije Mann Hummel ba Tešanj.

Plan je da u narednih nekoliko godina ukupan promet dostigne 80 miliona eura, ali i da broj uposlenih hiljadu. Samo u prošloj godini tešanjska privreda je u 60 zemalja svijeta izvezla robe vrijedne 374 miliona maraka, oko 40 posto na tržište Njemačke.

“Prisustvo njemačkih kompanija i njemačkih investicija na ovom prostoru podiže ukupne standarde poslovanja, podiže etičke norme u poslovanju na ovim prostorima pa i u odnosima prema zaposlenim u tim kompanijama”, navodi Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Investicije u BiH mogle bi biti mnogo veće kada bi nadležni više radili na popravljanju ambijenta za poslovanje.

„Postoje određena poteškoća gdje bih prije svih izdvojila birokratiju koja usporava postojeće i obeshrabruje nove investitore da ulažu u BiH”, kaže Michaela Paslick, rukovoditelj ekonomskog odjela pri ambasadi SR Njemačke u BiH.

Uz birokratiju, kao osnovnu prepreku, njemački investitori vide i u lošoj infrastrukturi, prije svega, dotrajale puteve.

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...