Teška više od pola tone: Najveća baklava na svijetu napravljena u Ankari

Preporučujemo

Slastičari iz različitih dijelova Turske ujedinili su snage i napravili najveću baklavu na svijetu, što je potvrdila i komisija za uvrštavanje u Guinnessovu knjigu rekorda, javlja Anadolija.

Najveća baklava napravljena je na marginama 3. Međunarodnog sajma turizma Travelexpo i Samita gastronoma koji se održavaju u kompleksu ATO Congresium u Ankari.

- -

Rekordnih 515 kilograma baklave turski slastičari su ispekli u jednoj tepsiji, a predstavnici komisije za uvrštavanje u Guinnessovu knjigu rekorda su pratili pokušaj i ocijenili ga uspješnim.

Jedan od sponzora najveće baklave na svijetu bila je kompanija MADO, a njen čelnik Mehmet Kanbur za Anadoliju je kazao kako su slastičari na tom zadatku radili protekla tri mjeseca.

Ističući kako je cilj da se baklava registrira kao proizvod turske tradicije, Kanbur je kazao je poslana poruka da je vrijeme za poslastice, a ne za svađe i sukobe u svijetu.

“Turska baklava ima svoje mjesto pri rođenju, smrti ljudi, tokom bajrama i svih posebnih dana u našim životima. Pokazali smo svijetu najbolju poslasticu. Ovih 515 kilograma baklave dvostruko je više od starog rekorda“, kazao je Kanbur.

- -

Najveća baklava na svijetu ispečena je u 2,5 metara širokoj i 7,5 metara dugoj tepsiji, a da ima ukupno 11.800 komada/porcija.

“Privilegovani smo i sretni zbog uspješnog obaranja svjetskog rekorda“, kazao je jedan od predstavnika sponzora Atilla Kanbur.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...