Thaci: Ne plašim se Specijalnog suda za ratne zločine

Preporučujemo

Predsjednik Kosova Hashim Thaci tvrdi da se ne plaši Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, koji istražuje i zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

“Nisam se plašio tokom rata, ne plašim se ni sada. Preživio sam rat i vjerujem da ću i ovo preživjeti”, rekao je Thaci, jedan od nekadašnjih vođa OVK-a, za kosovske medije, prenio je Unmik u svom pregledu štampe.

- -

Na pitanje da li očekuje da će protiv njega biti podignuta optužica tog suda, Thaci nije direktno odgovorio, ali je kazao da od suda nema šta da krije, prenosi Tanjug.

Promjena stava o Specijalnom suduThaci je negirao navode nekih medija da se tajno sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o mogućim kompromisima u vezi sa rješavanjem pitanja Kosova.

Mnogi pripadnici OVK-a se protive radu Specijalnog suda, a krajem prošle godine 43 poslanika Skupštine Kosova, među kojima i oni iz Thacijeve bivše stranke, vladajuće Demokratske partije Kosova.

I predsjednik Kosova, ali premijer Ramush Haradinaj govorili su da će poštovati odluku većine poslanika po tom pitanju, kakva god da bude, ali su, nakon pritiska zemalja Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka), promijenili retoriku i izjavili kako Specijalni sud neće biti ukinut.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...