Thaci o briselskom dijalogu: Pozicija predsjednika Vučića je daleko od realnosti

Preporučujemo

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ponovio je da je jučerašnji dan za Kosovo bio istorijski jer je Evropska komisija odlučila da Kosovo može da dobije viznu liberalizaciju, kao i da je njegov sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio težak i najkraći u posljednjih šest godina od kada se vodi dijalog u Briselu, javlja Anadolu Agency (AA).

Thaci je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da je teško razgovarati sa predsjednikom Vučićem, koji i dalje smatra da je Kosovo deo Srbije i da je Kosovo srce Srbije.

- -

“Pozicije su nam jako daleke. Pozicija predsjednika Vučića je daleko od realnosti. Može se misliti da je pod pritiskom tamošnje javnosti, ali kao lideri imamo obavezu da razjasnimo našoj javnosti kakva je realnost. Kosovo je nezavisna i suverena država i to mora biti jasno svakome ko je na vlasti u Srbiji. Pozicija Kosova je jasna da konačni sporazum treba da bude između dvije suverene države”, kazao je Thaci.

Dalje je naglasio da se obje zemlje moraju žrtvovati kako bi se postigao sporazum, ali je poručio i da je Kosovo u zadnjih 30 godina činilo mnogo kompromisa kako bi stiglo do ovoga što ima danas. Kazao je da ima kritičkih glasova sa obje strane, ali da je dijalog važan za sve i da želi da narednih dana i nedelja ne bude nikakvih incidenata kako bi se dijalog nastavio i postigao konačni sporazum.

Najnovije

Epicentar kod Bileće: Zemljotres sinoć probudio Hercegovce

Zemljotres jačine 3,3 stepena po Rihteru tokom noći je zabilježen na području Hercegovine. Epicentar je bio 18 kilometara zapadno od...