Thaci razgovarao sa Mitchellom o unapređenju euroatlanskog puta Kosova

Preporučujemo

Predsjednik Kosova Hashim Thaci zajedno sa premijerom Ramushom Haradinajem i prvim zamjenikom premijera Behgjetom Pacollijem održao je sastanak sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Wessom Mitchellom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na ovom sastanku se razgovaralo o produbljenju bilateralnih odnosa između dvije države, unapređenju evroatlantske agende Kosova, procesu transformacije BSK-a u vojsku Kosova, kao i o poslednjoj fazi dijaloga o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Thaci se zahvalio Mitchellu na podršci SAD-a koju su pružale Kosovu u svim periodima od oslobođenja do izgradnje države i sada jačanja evroatlantske perspektive.

“SAD je naš doživotni saveznik. Sve procese smo projektovali i završili zajedno. Dakle, mi nikada nećemo skrenuti sa ovog puta. Koračaćemo zajedno prema novim izazovima koji nas čekaju“, rekao je Thaci.

Govoreći o posljednjoj fazi dijaloga, Thaci je istakao da je američka podrška ovom procesu veoma bitna za postizanje konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma. S druge strane Mitchell je uvjerio predsjednika Kosova da će SAD nastaviti da pružaju podršku Kosovu.

Najnovije

Američki ambasador savjetuje bh. građane: Kako reagovati ukoliko uočite nepravilnosti u izbornom procesu?

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy poručio je tokom posjete biračkog mjesta u Srednjoj školi "28. juni"...