Thaci razgovarao sa Mitchellom o unapređenju euroatlanskog puta Kosova

Preporučujemo

Predsjednik Kosova Hashim Thaci zajedno sa premijerom Ramushom Haradinajem i prvim zamjenikom premijera Behgjetom Pacollijem održao je sastanak sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Wessom Mitchellom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na ovom sastanku se razgovaralo o produbljenju bilateralnih odnosa između dvije države, unapređenju evroatlantske agende Kosova, procesu transformacije BSK-a u vojsku Kosova, kao i o poslednjoj fazi dijaloga o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Thaci se zahvalio Mitchellu na podršci SAD-a koju su pružale Kosovu u svim periodima od oslobođenja do izgradnje države i sada jačanja evroatlantske perspektive.

“SAD je naš doživotni saveznik. Sve procese smo projektovali i završili zajedno. Dakle, mi nikada nećemo skrenuti sa ovog puta. Koračaćemo zajedno prema novim izazovima koji nas čekaju“, rekao je Thaci.

Govoreći o posljednjoj fazi dijaloga, Thaci je istakao da je američka podrška ovom procesu veoma bitna za postizanje konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma. S druge strane Mitchell je uvjerio predsjednika Kosova da će SAD nastaviti da pružaju podršku Kosovu.

Najnovije

Porodice koje su u požaru u Buća Potoku ostale bez stanova uskoro će dobiti novi krov nad glavom

Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, poručio je da će 12 porodice iz ulice Nusreta Prohića, koje su nedavno...