The Guardian piše o ruskim plaćenicima koji pomažu Dodiku u formiranju paravojnih jedinica

Preporučujemo

Ruski plaćenici obučeni u Rusiji pomažu uspostavljanju srpske paravojne jedinice koja služi srpskom separatisičkom lideru u Bosni, kako je objavljeno jučer u Sarajevu, piše ugledni britanski Guardian.

-Ovaj tekst, koji je objavio medij Žurnal, dolazi u vrijeme sve veće nervoze Zapada zbog ruskih pokušaja u destabilizaciji Balkana te da bi se oduprijeli širenju NATO-a u regiji. Navode teksta potvrdio je i ministar sigurnosti BiH.

U utorak je Milorad Dodik, „tvrdokorni vođa“, kako ga Guardian naziva, „srpske polovine Bosne“, održao vojnu paradu u Banja Luci koja je u suprotnosti Ustavnog suda u zemlji.

Žurnal navodi kako je policija „Srbska čast“ u procesu uspostavljanja paravojne grupe koja će biti korištena za potrebe Dodikovih neprijatelja. Žurnal za njih navodi kako su obučeni u tzv. humanitarnom centru u Srbiji, koji finansiraju Rusi.

Također, Žurnal je objavio i slike policije na ulicama Banja Luke, „polu-samostalnog entiteta u Bosni“ kako ih zove Guardian, na kojima su paravojnici u crnim majicama i vojnoj opremi.

Izvještaj navodi i da je jedan od vođa te grupe Bojan Stojković bivši srpski padobranac koji je prošao obuku u Moskvi i kojem je Valerij Kaljakin, ruski general, uručio orden.

Ministar sigurnosti u BiH Dragan Mektić rekao je kako su obavještajne i sigurnosne agencije bile svjesne aktivnosti ove grupe.

„Radimo dugo na tome i prikupilo smo mnogo informacija“, rekao je on i dodao da ne može dati više informacija dok njegovi zvaničnici pripremaju izvještaj za Tužilaštvo BiH.

Također, Žurnal navodi kako ova grupa vrši regutaciju iz srpskog kriminalnog podzemlja sa ciljem formiranja nove paravoje jedinice lojalne Miloradu Dodiku. Novinar „Žurnala“ navodi i dokument agencija sigurnosti u kojem piše da su pomoćnici Dodika razgovarali o ciljevima nove jedinice sa vođama “Srbske časti”. Ciljevi uključuju eventualne intervencije ukoliko opozicija bude preduzimala opstrukcije rada same vlasti.

„Vrijedi umrijeti za ovakvog predsjednika“; napisao je Stojković na svom Instagram profilu ispod fotografije Vladimira Putina, dok je ispod fotografije Dodika napisao: „Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“.

Ovakvi pokušaji dolaze nakon 15 mjeseci što su obavještajne službe iz Rusije bile umiješane u pokušaj puča u Crnoj Gori, u kojem su plaćenici planirali da upadnu u parlament, pogube Mila Đukanovića, i spriječe priključenje zemlje NATO-u. Zavjera je spriječena, dok je Crna Gora postala članica NATO u junu 2017. godine.

Vlada Bosne također želi članstvo u NATO-u, ali otpor RS usporava napredak.

„Ovo je dio veće promjene u međunarodnom poretku, počevši od invazije u Gruziji, Siriji, Ukrajini i uplitanjem u izbore u SAD-u”, rekao je  Reuf Bajrović, bivši ministar energije FBiH te je pojavu paravojnika u Banja Luci nazvao “prelomnim trenutkom”.

“Rusi su odlučili iskoristiti utjecaj koji imaju na Balkanu da bi dobili ishod koji žele: kraj Dejtonskog sporazuma i stvaranje srpske državice”.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...