Theresa May predstavlja svoju viziju nakon Brexita

Preporučujemo

Britanska premijerka Theresa May danas će održati govor o svojoj viziji nakon istupanja zemlje iz Evropske unije (EU) pod pritiskom Unije da predstavi planove za period nakon Brexita, javlja AFP.

Premijerka će braniti ideju “najšireg i najsveobuhvatnijeg sporazuma, pokrivajući više sektora i zalažući se za veću saradnju bez obzira na trenutni sporazum o slobodnoj trgovini koji se sprovodi u svijetu”, prenio je kabinet Therese May dijelove njenog govora.

- -

“Mislim da je to moguće postići jer je u interesu i EU i nas. Zadatak će biti održavanje odnosa kao dva različita pravna sistema”, navodi se u govoru.

Premijerka May se nalazi u osetljivoj poziciji, jer vodi zemlju podijeljenu između pristalica i protivnika Brexita, a te nesuglasice su prisutne i unutar njene stranke, vladajuće Konzervativne partije, sa šefom diplomatije Borisom Johnsonom koji je za prekid veza sa EU i ministrom finansija Philipom Hamondom koji se zalaže za čvrste veze nakon Brexita.

“Moramo da budemo ujedinjeni, imajući u vidu sve one koji su zabrinuti oko tog pitanja”, dodaje se u govoru.

Glavni pregovarač EU za Brexit MichelBarnier prije dva dana je predstavio nacrt sporazuma o Brexitu, koji sadrži elemente oko kojih su dvije strane već postigle kompromis, kao i odredbe koje za sada predstavljaju samo prijedloge EU.

- -

U tekstu je predloženo rješenje za jedno od najspornijih pitanja granice između britanske teritorije Sjeverne Irske i Irske koja je članica EU, što je odmah izazvalo negodovanje britanske premijerke Therese May.

EU je predložila da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji EU i nakon izlaska Velike Britanije, dok je Theresa May rekla da je taj plan neprihvatljiv i da “podriva ustavni integritet Velike Britanije”.

Postoje nesuglasice oko perioda tranzicije koje je zatražio London nakon Brexita. EU je predložila da taj period traje do 31. decembra 2020. dok Velika Britanija smatra da je taj period kratak i da bi trebalo duže da traje.

Velika Britanija treba da napusti EU 29. marta 2019. odnosno dvije godine od pokretanja procedure izlaska iz članstva.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...